Sud u Strazburu: Mere zaključavanja ne predstavljaju lišavanje slobode

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) proglasio je neprihvatljivim zahtev rumunskog poslanika u Evropskom parlamentu da njegova zemlja bude osuđena zbog uvođenja mera zaključavanja u borbi protiv korona virusa.

“Nivo restriktivnih mera po pitanju slobode kretanja ne dozvoljava nam da smatramo da je opšte zaključavanje koje su uvele vlasti predstavljalo lišavanje slobode“, navodi se u jednoglasno usvojenoj odluci Suda u Strazburu i dodaje da ta mera „ne može da se izjednači sa merom kućnog pritvora“.

Poslanik, kako se dodaje, „nije bio predmet individualnog nadzora vlasti“, nije bio „prinuđen da živi u skučenom prostoru“ i mogao je da „uspostavlja društvene kontakte“ i napušta svoj dom „iz različitih razloga“.

On zato nije mogao da se „pozove na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima po pitanju prava na slobodu“, dodaje sud i napominje da je mogao da se pozove na odredbe koje se odnose na „slobodu kretanja“.

Sudu u Strazburu se obratio Kristijan-Vasile Terhes (Cristian-Vasile Terhes) koji je 2019. izabran u Evropskom parlamentu sa liste opozicione Socijaldemokratske partije.

Rumunski poslanik se najpre obratio domaćim pravosudnim organima zato što je smatrao da je bio u „administrativnom pritvoru“ usled uvođenja mera zaključavanja kojima mu je bio ograničen izlazak iz doma između 24. marta i 14. maja 2020. godine i zatražio da ga odmah oslobode.

Autor: Beta – AFP

Izvor: Danas

Ilustracija: Erich Westendarp / Pixabay