Predlog EU za deblokiranje bugarskog veta Severnoj Makedoniji

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varheji i ministar spoljnih poslova predsedavajuće EU, Portugalije, Augusto Santoš Silva doneće danas u Sofiju i Skoplje predlog za deblokiranje bugarskog veta za Severnu Makedoniju, javila je agencija MIA.

Premijer Severne Makdonije Zoran Zaev je u sredu u Briselu najavio da se ta poseta priprema pred Samit EU 22. juna kada će se odlučivati o usvajanju Pregovaračkog okvira i prvoj međuvladinoj konferenciji EU sa Severnom Makedonijom.

Zaev je izjavio da rešenje spora s Bugarskom, na kojem se radi već pet, šest meseci, očekuje do kraja juna, pod pokroviteljstvom Portugalije i EU.

On je rekao da portugalsko predsedništvo EU „razrađuje strategiju kojom će nastupiti pred Sofijom i Skopljem“, a da je Brisel upoznat s „crvenim linijama“ Skoplja: da nema odstupanja u vezi s makedonskim jezikom i identitetom.

„Verujem da će se to i desiti do kraja ove sedmice. Znaju naše ‘crvene linije’. U Briselu smo rekli: ‘Ako dirnete makedonski identitet i jezik, sklonite nas iz pregovora. O identitetu niko nikad nije pregovarao“, rekao je Zaev za portal dnevnika Sloboden pečat.

Zaev, koji se u Briselu sastao sa zvaničnicima EU, rekao je da misli da ima dovoljno vremena da se postigne napredak na relaciji Skoplje-Sofija, ali da ne želi da povećava očekivanja građana jer Bugarska i dalje ima na raspolaganju veto u Savetu EU.

Agencija MIA napominje da bi, ukoliko zemlje EU do 22. juna postignu saglasnost o početku pregovora s Severnom Makedonijom, i ako Pregovarački okvir zadovolji makedonsku stranu, prva međuvladina konferencija mogla da se održi između 22. i 30. juna.

Izvor: Danas

Ilustracija: Dimitar Stevcev / Unsplash