Sud EU suspendovao odluku o oduzimanju imuniteta Pućdemonu i njegovim saradnicima

Sud pravde Evropske unije privremeno je suspendovao odluku Evropskog parlamenta o oduzimanju imuniteta katalonskim separatistima, poslanicima u tom telu.

Zahvaljujući toj presudi, bivši katalonski lider Karles Pućdemon i dvoje njegovih saradnika ponovo su stekli imunitet, ali privremeno.

„Danas smo malo bliži tome da čujemo konačne argumente koji kažu da smo u pravu“, prokomentarisao je Pućdemon odluku Suda.

Pućdemon i dvoje njegovih saradnika žalili su se Sudu pravde Evropske unije nakon što su poslanici Evropskog parlamenta, na zahtev Španije, u martu glasali da im bude ukinut imunitet.

Pućdemon, bivši katalonski ministar zdravlja Toni Komin i bivša ministarka prosvete Llara Ponsati naveli su da su strahovali da bi mogli da budu uhapšeni, na osnovu zahteva Španije da joj budu izručeni.

Sud je naveo da je doneo odluku kako bi bilo dovoljno vremena za temeljno razmatranje njihovog slučaja, ne nagoveštavajući da li se slaže sa argumentima troje poslanika.

Trojka je pobegla iz Španije 2017. godine nakon što katalonske vlasti predvođene Pućdemonom nisu uspele da izdejstvuju nezavisnost tog bogatog španskog regiona.

Sve troje su obezbedili mandat evroposlanika na izborima 2019. godine, kao kandidati katalonskih separatističkih stranaka.

Njima preti hapšenje u Španiji, gde je 12 njihovih saboraca osuđeno na zatvorske kazne za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava.

Autor: Beta – AP

Izvor: Danas

Naslovna fotografija: Evropska unija