RSE: Digitalni novčanici za članice EU do kraja 2022.

U okviru revizije postojeće elektronske identifikacije širom Evropske unije čiji je sistem bio slabije primenjen, Brisel namerava da ponudi nove predloge o digitalnom novčaniku.

Time bi se građanima Unije omogućio siguran pristup javnim i privatnim uslugama u nadi da će veća upotreba digitalnih alata tokom pandemije pomoći u jačanju novog sistema.

Kako danas prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija, uvođenje takozvanih digitalnih novčanika, koji će ponuditi pristup nizu usluga širom EU za svojih 450 miliona građana, biće korak ka bližoj integraciji posle pandemije.

Blumberg (Bloomberg) ocenjuje da će novčanici omogućiti građanima EU da se digitalno identifikuju i čuvaju podatke o identitetu i zvanične dokumente kao što su vozačke dozvole, medicinski recepti ili obrazovne kvalifikacije.

Cilj komisije je da do oktobra 2022. godine objavi tehnički set alata za uvođenje novčanika.

Pandemija COVID-19 ubrzala je integraciju članica kada su, ukazuje Blumberg, dogovarani zajednički program ekonomskih stimulansa fokusiranih na zelene i digitalne investicije i pitanja zajedničkog duga.

Vlade članica takođe su zadužile Evropsku komisiju za nabavku vakcina u njihovo ime i složile se da podele dostupne doze u zavisnosti od populacije, a uvedeni su i interoperabilni sertifikati koji omogućavaju putovanja unutar EU za one koji su vakcinisani, testirani negativni ili su se oporavili od virusa.

Najava Evropske komisije o planovima za novčanike digitalnog identiteta kako bi se Evropljanima omogućio pristup javnim i privatnim uslugama, delimično je podstaknuta velikim porastom korišćenja onlajn usluga u vreme pandemije, ukazuje Rojters (Reuters).

Ovaj potez je takođe pokušaj suprotstavljanja sve većoj popularnosti digitalnih novčanika koje nude velike tehnološke kompanije poput Epla (Apple) i Gugla (Google), kao i finansijske institucije za koje kritičari kažu da bi mogle predstavljati zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka.

Usvajanje elektronskog novčanika moglo bi doneti 9,6 milijardi evra koristi za EU i stvoriti 27.000 radnih mesta u petogodišnjem periodu, navodi se u dokumentu koji takođe ističe da smanjenjem emisija vezanih za javne usluge, e-novčanik može imati pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Brisel je angažovan na razgovorima sa članicama EU o datim smernicama o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika posle zahteva da se pronađe siguran način za građane da pristupe javnim i privatnim uslugama na internetu koji bi pogodovao postpandemijskom životu, piše Fajnenšel tajms (The Financial Times).

Novi predlozi deo su revizije postojeće elektronske identifikacije širom EU i usledili su posle konsultacija o „pokretačima i barijerama“ za postavljanje digitalnog novčanika, ističe londonski list dodajući da bi se aplikaciji moglo pristupiti putem skeniranja otisaka prstiju ili mrežnjače između ostalih metoda.

Upotreba novčanika ne bi bila obavezna, rekli su upućeni, ali građani koji bi odlučili da se prijave imali bi koristi od izuzetno bezbednog digitalnog ekosistema i veće fleksibilnosti idealne za postpandemijski život.

Autor: Beta

Izvor: Danas

Ilustracija: Markus Spiske / Pexels