Srbija na zelenoj listi – Grčka prva popušta mere

Evropska unija stavila je Srbiju na zelenu listu, što znači da građani Srbije mogu da putuju u zemlje članice EU. Iako države članice i dalje imaju mogućnost da od osoba koje dolaze iz zemalja koje se nalaze na listi traže negativan kovid test i karantin, ova preporuka će uticati na zemlje članice da promene mere koje se primenjuju na građane Srbije pri ulasku na njihovu teritoriju.

Prva zemlja koja je popustila mere za ulazak građana Srbije je Grčka. Naime, kako prenosi grčki Ekatimerini, za zemlje sa zelene liste biće dozvoljen ulazak u Grčku sa brzim negativnim antigenskim testom, dok za decu mlađu od 12 godina neće biti potreban test.

Foto: Julius Silver / Pixabay

Povodom odluke Brisela ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je za RTS da je najvažnije to da nas je Evropska unija prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju.

Govoreći o odluci Grčke o promeni pravila za ulazak u zemlju navodi da će ta odluka uskoro početi da se primenjuje. 

“Što se tiče ulaka u Grčku, vi znate da je veliki problem bio PCR test za decu koja su starija od šest godina, zato što su tradicionalno turisti iz Republike Srbije koji putuju u Grčku porodice sa decom. Takođe, mi smo imali veliki problem sa zamenskim putovanjima 220.000 aranžmana, 85 odsto njih je bilo upravo za Grčku u 2020. što znači da je sada pravo vreme da se ta zamenska putovanja iskoriste. Međutim, ljudima je izuzetno bilo skupo da sa dvoje, troje dece plaćaju PCR testiranje i ovo sada zapravo omogućava da deca do 12 godina mogu bez ikakvih PCR testova da putuju, a od 12 godina već se priznaje i brzi antigenski test. To je sve zahvaljujući odluci Brisela da smo na zelenoj listi”, objasnila je ministarka.

Ona je apelovala na sve građane Srbije koji planiraju odmor u Grčku da se pre polaska raspitaju da li je nova odluka stupila na snagu, jer je za to, kako kaže, potrebno određeno vreme. 

Putovanja u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju i dalje su bez ograničenja i uslova.

U skladu sa odlukom Vlade, od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku sa jednim od sledećih dokumenata: dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv COVID-19; negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument). Državljani Srbije koji su preležali COVID-19, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigenskog testa u periodu od 15. do 180. dana

Foto: Adrianna Calvo / Pexels

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodan je negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Za ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga potrebno je imati potvrdu o uplaćenom smeštaju i jedan od narednih dokumenata: negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o dobijene dve doze vakcine koja se koristi u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili jedne doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson), potvrdu o pozitivnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2, pri čemu je test urađen u prethodnih 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz potvrdu lekara da je osoba preležala COVID-19.

U Hrvatskoj su PCR testa oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, ili dokaz da su preležali kovid-19. Ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga dozvoljen je samo uz potvrdu o uplaćenom smeštaju ili dokaz o vlasništvu kuće, stana ili plovila u toj državi.

Informacije o uslovama za ulazak u određenu zemlju mogu se videti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

U Ministarstvu ipak savetuju građanima da se za dobijanje informacija o uslovima putovanja u određenu zemlju obrate diplomatsko-konzularnom predstavništvu zemlje u koju putuju, jer svakog trenutka može doći do promene uslova za ulazak u određenu zemlju. Spisak diplomatko-konzularnih predstavništava u Beogradu je dostupan ovde.

Prilikom povratka sa letovanja državljani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani i o tome poseduju potvrdu izdatu od strane nadležne ustanove mogu bez uslova da se vrate kući. Takođe, oni koji nisu vakcinisani, a vraćaju se iz Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Mađarske, u Srbiju mogu ući bez testiranja na koronavirus.

Za one koji nisu vakcinisani, a dolaze iz drugih zemalja potreban je negativan PCR test ili negativan antigen FIA Rapid test. U suprotnom, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana i obaveza prijavljivanja nadležnoj Covid ambulanti.

Ilustracija: Jan Vašek / Pixabay