Šest dana do zatvaranja poziva za medijska partnerstva u okviru programa Kreativna Evropa

Još šest dana ostalo je do zatvaranja prvog poziva u oblasti informisanja i medija u okviru programa Kreativna Evropa. Konkursom će biti podržani projekti medijskih partnerstava koja osnažuju sistemsku saradnju i unapređuju održivost i konkurentnost profesionalnog novinarstva.

Izvor: Evropska komisija

Medijska partnerstva treba da osnaže sitemsku saradnju organizacija u oblasti informisanja i medija, unaprede održivost i konkurentnost profesionalnog novinarstva kroz podršku projekata kojima se testiraju inovativni poslovni modeli i razmena najboljih praksi u struci, kao i kroz podršku inovativnih načina novinarske saradnje, definisanje profesionalnih standarda i formata.

Prioriteti ovog programa su saradnja za poslovnu tansformaciju, npr. testiranje novih biznis modela, novih standarda, usavršavanja itd.

Drugi prioritet je saradnja za podršku kvaliteta i raznovrsnosti profesije, npr. testiranje inovativnih formata, razvoj uredničkih standarda, razmena najboljih praksi kroz organizaciju događaja, treninga, re-granting, itd.

Detalji o programu nalaze se na stranici Desk Kreativna Evropa Srbija, a sam poziv na sajtu Evropske komisije Funding & Tender opportunities . Prijave se mogu poslati do 26. avgusta u 17 sati.

U narednom periodu u okviru programa Kreativna Evropa biće raspisani još godišnji konkursi za medijsku pismenost i jačanje medijskih sloboda i pluralizma.

Iz budžeta vrednog 2.44 milijarde evra, program će u narednih sedam godina finansirati projekte koji doprinose kulturnoj raznolikosti i odgovaraju na zajedničke izazove evropskog kulturnog prostora.