Borel: EU će učiniti sve da vrati ljude kući

Ministri spoljnih poslova Evropske unije okupili su se juče na vanrednom sastanku kako bi razmotrili najnovija značajna dešavanja u Avganistanu. Nakon sastanka visoki predstvanik EU Žozep Borel održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je prioritet EU evakuacija građana država Unije i Avganistanaca koji su u poslednjih dvadeset godina radili za međunarodnu zajednicu, ali i svih onih novinara, intelektualaca i pripadnika civilnog društva koji žele da napuste Avganistan.

Borel je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da će EU učiniti sve da vrati ljude kući.

On je naveo da je prvobitni cilj pokretanja akcije u Avganistanu bio da se uništi Al Kaida, odgovorna za napade u SAD 11. septembra 2001. godine, ali i da se taj cilj vremenom promenuo u „stvaranje moderne države“.

„Prvi cilj je bio uspešan, ali drugi nije“, rekao je Borel.

Šef diplomatije i potpredsednik Evropske Komisije Borel rekao je da je potrebno preduzeti svi političke korake da se osigura da dolazak talibanske vlasti ne prouzrokuje novi talas izbeglica, ali i da je potrebno ostvariti dijalog sa Talibanima, sa prvenstvenim ciljem da se spreči eventualna humanitarna katastrofa.

Avganistan bez razvojne pomoći EU dok ne razjasnimo situaciju

Evropska unija obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu, sada kada je pod kontrolom talibana, ali razmišlja o povećanju humanitarne pomoći zemlji razorenoj sukobima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je da se ne može „isplaćivati razvojna pomoć dok ne razjasnimo situaciju“ s liderima talibana.

On je posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u utorak rekao da talibani moraju da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN-a i ljudska prava kako bi imali pristup sredstvima.

Borel je rekao da će se „humanitarna pomoć nastaviti, a možda ćemo i povećati“, s obzirom na broj raseljenih Avganistanaca, tekuću sušu i uticaj pandemije koronavirusa.

Blok od 27 država obećao je oko 1,2 milijarde evra razvojne pomoći Avganistanu za period 2021-2024. godine.

Deklaracija: EU će nastaviti da podržava narod Avganistana

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU, visoki predstvanik je objavio deklaraciju u ime Evropske unije u kojoj poziva na hitan prekid nasilja, obnovu bezbednosti i građanskog poretka i zaštitu i poštovanje civilnog života, dostojanstva i imovine širom Avganistana. Takođe, izrazio je duboku zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava u oblastima širom Avganistana.

“EU poziva sve strane u Avganistanu da poštuju sve preuzete obaveze i da nastave dalje ka inkluzivnom, sveobuhvatnom i trajnom političkom rešenju. Zaštita i promocija svih ljudskih prava, posebno prava žena i devojčica, moraju biti sastavni deo ovih napora, a žene treba podržati i u potpunosti doprinijeti ovom procesu.

EU ima za cilj da nastavi sa pružanjem podrške narodu Avganistana i demokratiji, dobrom upravljanju, ljudskim pravima i društvenom i ekonomskom razvoju u zemlji, uključujući napore za sprečavanje i upravljanje rizicima povezanim sa nestabilnim Avganistanom u stalnom sukobu, što rezultira regionalnom nestabilnošću , trgovina drogom i nekontrolisane iregularne migracije. U tom kontekstu, angažovanje EU sa svojim partnerima u Centralnoj Aziji biće sve važnije. Borba protiv terorizma i sprečavanje upotrebe avganistanske teritorije od strane međunarodnih terorističkih grupa ostaje u središtu kolektivnog angažmana EU u zemlji.

Međutim, saradnja sa bilo kojom budućom avganistanskom vladom biće uslovljena mirnim i inkluzivnim rešenjem i poštovanjem osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući žene, mlade i pripadnike manjina, kao i poštovanjem međunarodnih obaveza Avganistana, posvećenošću borbi protiv korupcije i sprečavanja korišćenja teritorija Avganistana od strane terorističkih organizacija.

Kako bi se pozabavila pogoršanjem humanitarne situacije u Avganistanu, Evropska unija će nastaviti pružati pomoć afganistanskom narodu na osnovu potreba i poziva sve aktere da omoguće siguran i neometan pristup humanitarnoj pomoći afganistanskim ženama, muškarcima i deci u potrebi, uključujući veliki broj interno raseljenih lica (IRL). EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će takođe podržati susede Avganistana u suočavanju sa negativnim prelivima, što se očekuje od sve većeg priliva izbeglica i migranata”, stoji u deklaraciji.

Izvor: Twitter @JosepBorrellF

Vodeći evropski poslanici zahtevaju siguran odlazak državljana EU i afganistanskih partnera i hitno rešavanje humanitarne krize

U zajedničkoj izjavi vodeći evropski poslanici izrazili su duboku zabrinutost zbog situacije u Avganistanu.

“Žurno povlačenje američkih i NATO trupa iz zemlje bez baze uslova i šokantan kolaps avganistanskih institucija i njenih snaga bezbednosti omogućili su talibanima da preuzmu zemlju na neočekivano brz način.

U ovom kritičnom i dramatičnom trenutku humanitarna akcija prevladava nad svime. Hitno pozivamo sve strane da osiguraju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele napustiti zemlju. Polazak preko aerodroma Kabul mora biti osiguran svim sredstvima. Mi snosimo moralnu odgovornost za one koji su radili za entitete EU, za partnere u NATO -u i druge međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva. Pozivamo one koji imaju moć i autoritet u Avganistanu da se uzdrže od nasilja i poštuju osnovna ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, te dostignuća u posljednjih 20 godina u oblastima ženskih i djevojačkih prava, prava na obrazovanje, zdravstvene zaštite i društvenog i ekonomskog razvoja.

EU, zajedno s drugim partnerima, mora hitno rešiti humanitarnu krizu u zemlji i regiji, uzrokovanu sukobima, raseljavanjem, nesigurnošću hrane, sušama i pandemijom COVID-19. Naš je interes da sprečimo novu migrantsku krizu. EU treba da razvije novu Strategiju za Avganistan i region uzimajući u obzir nove okolnosti, s obzirom na to da će Rusija i Kina brzo pokušati da ispune politički vakuum. Posebno bi trebalo pozvati Pakistan, Iran i Indiju da igraju konstruktivnu ulogu u Avganistanu”, stoji u izjavi evroparlamentaraca.

Izvor: N1, Evropski parlament, Evropski savet

Ilustracija: David Mark / Pixabay