Pregovori Beograda i Prištine nastavljaju se danas u Briselu

Pregovori Beograda i Prištine koji su u sredu započeti u Briselu, nastavljaju se danas, saznaje N1.

Ilustracija: Pixabay

Podsetimo, zbog aktuelne krize na severu Kosova, juče su u Briselu održani odvojeni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa posrednikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Na prelazima Brnjak i Jarinje 11. dan zaredom se održava protest građana i blokada prelaza zbog registarskih oznaka. Kosovska vlada zabranila je od 20. septembra korišćenje srpskih registarskih tablica na teritoriji Kosova, kako onih koji se vode na gradove u centralnoj Srbiji tako i gradova na Kosovu i obavezala vlasnike ovakvih vozila da izvade probne RKS tablice. Međutim, kako javlja KoSSev, na severu Kosova i dalje se voze automobili sa srpskim registarskim tablicama.

Podsetimo, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je u sredu u Briselu da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju krize na severu Kosova, ali da se delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.

Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke: prva tačka predviđa da i srpska i kosovska strana od ponedeljak počnu da koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice. Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci, dok je trećom tačkom predviđeno da pripadnici KFOR-a zamene jedinice ROSU na severu Kosova i istovremeno uklanjanje barikada koje su postavili kosovski Srbi.

Predstavnik Prištine je rekao da se jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što bi se sporazum proglasio konačnom, odnosi na automobile sa KM tablicama.

Inače, delegacije Beograda i Prištine u sredu u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dve strane.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri naveo je tokom večeri na Tviteru da je u bliskom kontaktu sa američkim izaslanikom Gabrielom Eskobarom, te da dogovor nije finalizovan iako postoji napredak. „Posao nije završen ali je učinjen dobar napredak. Strane moraju da budu fleksibilne i da nastave svoj rad kako bi se ovo finalizovalo. Vreme je sada“, poručio je Godfri.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen bila je u sredu u poseti Prištini, a od sinoć je u Beogradu.

Izvor: N1