Poljska: nijedna žena ne sme umreti zbog restriktivnog zakona o abortusu

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak sa 373 glasa za, 124 protiv i 55 uzdržanih, poslanici Evropskog parlamenta pozivju poljsku vladu da osigura da žene u Poljskoj ne umiru više zbog restriktivnog zakona. Podsetimo, nedavno je tridesetogodišnja Poljakinja umrla od septičkog šoka jer njeni lekari nisu izvršili spasonosni abortus, čekajući umesto toga da fetus umre zbog ograničenja legalnih abortusa u Poljskoj.

U dokumentu poslanici ponavljaju svoju snažnu osudu nelegitime presude Ustavnog suda od 22. oktobra 2020. godine kojom se nameće skoro potpuna zabrana abortusa i dovodi u opasnost zdravlje i životi žena. Oni pozivju poljsku vladu da brzo i u potpunosti garantuje pristup bezbednim, legalnim i besplatnim uslugama abortusa za sve žene.

Poslanici Evropskog parlamenta žale što, zbog ovogo restriktivnog zakona, žene moraju da traže nebezbedne abortuse, putuju u inostranstvo da bi izvršile abortus ili da nose trudnoću do termina protiv svoje volje, uključujući i slučajeve fatalnog oštećenja fetusa.

Zbog toga parlament poziva držve članice da efikasnije sarađuju kako bi olakšale prekogranični pristup abortusu, na primer tako što će poljaknjiama omogućiti pristup besplatnom i bezbednom abortusu u drugim nacionalnim zdravstvenim sistemima.

Situacija u Poljskoj nastavlja da se pogoršava

Štaviše, poslanici EP-a osušuju sve neprojateljskije i nasilnije okruženje za braniteljice ljudskih prava u Poljskoj i pozivaju poljske vlasti da garantuju njihovo pravo da se javno izraze bez straha od poslednica ili pretnji. Oni, takođe, oštro osuđuju nesrazmernu upotrebu nasilja protiv demonstranata od strane organa za sprovođenje zakona i pozivaju poljske vlasti da obezbede da oni koji napadaju demonstrante budu odgovorni za svoje postupke.

Ističući da je odluka o abortusu još jedan primer političkog preuzimanja pravosuđa i sistemskog kolapsa vladavine prava u Poljskoj, poslanici Evropskog parlamenta traže od Saveta da uključi ovo pitanje u svoju istragu o situaciji vladavine prava u Poljskoj.

Abortus bez granica

Tokom poslednjih 10 meseci, samo 300 Poljakinja je pristupilo uslugama abortusa u bolnicama na osnovu pretnje po život i zdravlje.

Inicijativa šest organizacija iz više zemalja, pod nazivom Abortus bez granica, koje rade zajedno kako bi pomogle ženama da pristupe abortusu, tokom prošle godine, pomogla je oko 34 000 žena iz Poljske, što predstavlja samo delić ukupnog broja poljskih žena kojima je potrebna podrška za pristup ovoj usluzi.

Abortus bez granica pokrenut je 11. decembra 2019. U prvoj godini ta organizacija primila je 7.007 poziva od 5.237 ljudi, a pomogla je 2.199 žena da pristupe bezbednom abortusu sa pilulama u Poljskoj. Ista organizacija dala je više od 67.320 funti za 262 osobe koje su trebale da putuju van Poljske radi abortusa. 

Kako piše na sajtu te organizacije, odluka poljskog Ustavnog suda od 22. oktobra 2020. povećala je potrebu za njihovim uslugama, a mnogi protesti koji su se desili nakon presude pomogli su u promociji te organizacije.

Poljski ustavni sud je 22. oktobra 2020. presudio da je odredba Zakona o uslovima prekida trudnoće iz 1993. neustavna. Ovaj čin je dozvoljavao abortuse u slučajevima kada su prenatalni test ili druga medicinska razmatranja ukazivali na veliku verovatnoću teškog i nepovratnog fetalnog defekta ili neizlečive bolesti koja je pretila životu fetusa. Ovo je podrazumevalo de facto zabranu abortusa, pošto je velika većina legalnih abortusa u Poljskoj bila zasnovana na ovim osnovama.

Izvor: Evropski parlament