Pojedine kritike EP za Brnabić su „u domenu zabave“ a Vučić smatra da afera nema

Evropski parlament pripremio je Izveštaj o napretku Srbije koji bi sledeće nedelje trebalo da bude i usvojen. Među amandmanima koji su na njega podneti našao se i poziv Srbiji da postigne uverljivije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da razreši afere “Krušik”, “Jovanjica” i “Telekom Srbija”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na to kaže da afera nema, kao i da se ne može politički profit ostvarivati lažima.

Za predsednicu Vlade Anu Brnabić izveštaj Evropske komisije za 2019. i kritike na račun stanja u Narodnoj skupštini možda su bili povod za osmeh… „S jedne strane me ovo zabavilo. Ima nekih stvari koje su meni nejasne, nemaju mi nikakvu logiku i dolaze zaista već u domen zabave“, smatra predsednica Vlade Srbije.

Ali izveštaj koji je za 2020. pripremio evropski izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predsedniku Aleksandru Vučiću nije zabavan, već samo nejasan.

Konfuziju mu naročito stvara jedan od amandmana na taj izveštaj u kom se napominje da treba što pre rasvetliti sve u vezi sa najvećom plantažom marihuane na „starom“ kontinentu.

„Pa država razrešila, država pohapsila ljude. Šta je problem u Jovanjici, pa mi kažite? Šta je problem? Pošto kad god da  vas pitam niko ne zna ništa da mi kaže sem „čapras divana“ i gluposti koje slušam od pojedinih secikesa koji ništa drugo ne znaju da kažu“, rekao je Vučić novinarima.

Ni u slučaju „Telekom“ predsednik ne vidi problem i razlog za opomenu, već konstatuje – prošlo je vreme razaranja tog preduzeća.

„Sad kad „Telekom“ više nije džak za udaranje, kada „Telekom“ više ne može da bude razaran i uništavan, e onda je problem u „Telekomu…“

Predsednik zato Briselu šalje poruku: „Vi mislite da lažima neko može da ostvaruje politički profit? Ne može! Makar bio i iz Evropskog parlamenta, potpuno je svejedno“.

Autor: Mladen Savatović

Izvor: N1

Naslovna fotografija: print screen N1