Mišel: Reforme i ispunjavanje 14 prioriteta ključni uslovi za napredak BiH ka EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je na sastanku sa članovima Predsedništva BiH da reforme i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaju ključni uslovi za dalji napredak BiH na njenom evropskom putu.

Charles Michel, Foto: Evropka unija

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Mišel čestitao članovima Predsedništva BiH Željki Cviajnović (SNSD), Denisu Bećiroviću (SDP) i Željku Komšiću (DF) na izboru na te funkcije, ističući da se njihov mandat poklapa sa prekretnicom u odnosima Evropske unije i BiH.

„Odluka Evropskog saveta iz decembra da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata predstavlja istorijski trenutak i signal da EU podržava evropske težnje gradjana BiH“, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da državno Predsedništvo ima važan zadatak da maksimalno iskoristi „ovaj jedinstveni zamah i ubrzano nastavi s neophodnim radom“. To, kako se ističe, pre svega podrazumeva sprovođenje obaveza iz Briselskog političkog sporazuma iz juna 2022. godine, kao i realizaciju preporuka Evropske komisije iz oktobra prošle godine.

Briselski sporazum je politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine, koja ostvaruje iskorake na evropskom putu, a potpisali su ga lideri 12 vodećih političkih partija u BiH.

Mišel je, kako se dodaje, „snažno ohrabrio Predsedništvo da zajedno sa Savetom ministara BiH izradi konkretnu mapu puta za primenu ključnih prioriteta sa preciznim rokovima za svaki korak“.

Naglasio je i potrebu brzog ovlašćivanja Saveta ministara da zaključi revidirani Sporazum o statusu sa Fronteksom i da bez odlaganja potpiše i ratifikuje regionalne sporazume o mobilnosti, kako bi se stanovništvu donele praktične i opipljive koristi.

Mišel je istakao i važnost uskladjivanja BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Iz Predsedništva BiH je saopšteno da su članovi Predsedništva na sastanku sa Mišelom razgovarali o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu dobijanja kandidatskog statusa i ispunjavanja uslova za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

„Tokom sastanka istaknut je značaj brze implementacije izbornih rezultata, kao i intenziviranja dijaloga relevantnih političkih aktera s ciljem što efikasnijeg sprovodjenja reformskih procesa, očuvanja političke stabilnosti i ubrzanog ekonomskog razvoja“, naglašeno je u saopštenju.

Izvor: Beta/N1