Meso iz Srbije uskoro u EU marketima

Svinjsko i pileće meso iz Srbije moglo bi do kraja godine da stigne i u evropske trgovine, pišu Novosti. Naša zemlja, naime, očekuje od Evropske unije „zeleno svetlo“ za izvoz ovog mesa na njihovo tržište. I to posle 30 godina.

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede sutra ima sastanak sa upravom Evropske komisije nadležne za politiku EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, gde se očekuje „podizanje rampe“ za srpsku svinjetinu i piletinu.

Krajem 2019. godine ukinuta je obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja, koja se radila više od tri decenije. To je, ujedno, bio i prvi korak ka proceduri za omogućavanje izvoza svinja na tržište EU. Osim izvoza, Srbiji će biti odobren i tranzit svinjskog mesa kroz EU, što će znatno pojednostaviti i pojeftiniti troškove izvoza i transporta mesa za Rusiju, tačnije Carinski savez.

Kako „Novosti“ saznaju, izvesno je da će pileće meso i jaja moći kupiti u EU već ove godine, a svinjetina početkom 2022. Ipak, tržište svinjskog mesa poslednjih godina kaska. Naročito od kad se pojavila afrička kuga svinja. Tako, iako imamo sporazum sa Kinom za izvoz, to je obustavljeno, pa su se viškovi iz EU prelili i na našu zemlju. Samo za prethodnih godinu dana uvezli smo oko 16.000 tona svinjetine.

Srbija je od izvoznika svinjskog mesa postala njegov uvoznik, ističe Branislav Gulan, agroanalitičar. Kako kaže Gulan, u oborima je sve manje svinja, dok se to ne vidi u mesarama jer stiže zamrznuto iz uvoza, za koji je pre dve godine potrošeno 71, a prošle 58 miliona dolara. Pre tri decenije Srbija je bila izvoznik svinjskog mesa sa 762 miliona dolara godišnje.

Izvor: Agrosmart