Međak: Srbija malo napredovala ka EU, da se pređe sa reči na dela

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta istakao je u emisiji Studio N1 Live da je Srbija od 2015. godine do sada veoma malo napredovala na putu ka Evropskoj uniji, kao i da postoje brojni problemi koji nisu rešavani. Za izveštaj Vladimira Bilčika napominje da “nije napamet napisan, već da iza njega stoje brojne analize”. “Prva tačka rezolucije kazuje da Srbija mora da pređe sa reči na dela”, naglasio je on.

„Ova rezolucija nije pravno obavezujući dokument, to je politički dokument, kao što ni godišnji izveštaj EK nije pravno obavezujući, i ovo su zapravo politički stavovi grupacija iz Evropskog parlamenta. Sve ove stvari koje se nalaze u izveštaju nakon usvajanja amandmana, odslikavaju realno stanje u Srbiji. Neke stvari su godinama sugerisane, što nezvanično, što zvanično, a sada je stavljeno na jedan papir. Prošle godine Srbija nije otvorila nijedno poglavlje, napredak ka EU je bio minimalan i ovo je posledica tih dešavanja“, naveo je Međak.

On je podsetio da je 2019. godine stupila na dužnost nova Evropska komisija koju sačinjavaju tri partije, a imaju podršku i četvrte partije.

„Te četiri stranke donose odluku kako će izgledati ova rezolucija, ne kao ranije što su činile Evropska narodna partija i Socijaldemokratska grupacija. Samim tim postizanje kompromisa je mnogo teže i  zahtevnije“, kaže on.

Prema njegovim rečima, stranke u EP situaciju u Srbiji sagledavaju iz različitih uglova, i kada postoje četiri ugla, onda se dobija ovakva rezolucija.

„Međutim, sve što se nalazi u njoj su neki problemi koji prate Srbiju, neki kraće, godinu ili dve, a neki dosta dugo“, ističe Međak.

Komentarišući izjave srpskih zvaničnika vezane za izveštaj, kaže da postoje razlike u retorici za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu.

„Kada se dobije kritika, onda se ta kritika shvati onako kako ne bi trebalo da se shvati. Ovo sve je kumulativni efekat zadnjih sedam godina pregovora sa EU. Ako pogledate godišnji izveštaj iz 2015. godine i ovaj iz 2020. možete da vidite da je Srbija veoma malo napredovala u spremnosti za članstvo. U političkom kriterijumu Srbija nije napredovala uopšte. Mi smo ove godine dobili ocenu 2,2 na skali od 1 do 5“, istakao je Međak.

Dodaje da smo u ekonomskoj skali sa 3,0 napredovali na 3,25, a u harmonizaciji zakonodavstva smo napredovali s 2,88 na 3,03.

„To nije neki napredak kojim bi neka zemlja koja želi da uđe u EU mogla da se pohvali. Prva tačka rezolucije kazuje da Srbija mora da pređe sa reči na dela“, ukazao je on.

Međak napominje da je Kosovo 22. tačka u rezoluciji, kao i da to znači da postoji mnogo stvari koje moramo rešiti pre toga, ali i da problem Kosova mora da se reši, jer bez njegovog rešavanja nema ni ulaska u EU.

„Uvek je sve do države koja želi da uđe u članstvo Evropske unije. Do nas je da igramo po pravilima i ta pravilima usvojimo“, podvukao je Međak.

Komentarišući pokušaje da Tanja Fajon ne bude jedan od pregovarača Evropske unije u dijalogu između vlasti i opozicije, on je rekao da to radi jer se „sve pokušava svesti na dnevnu politiku“.

„Strateški gledano, ovo sve šteti Srbiji, jer odlaže sagledavanje nekog realnog datuma kada bi Srbija trebalo da uopšte uđe u EU. To sada izgleda na veoma dugom štapu. Početak je 2021. godine, a pre par godina smo pričali o nekim drugim rokovima. Iako je u jednom trenutku rečeno da bi 2025. godina mogla da bude rok, sada sve to više nije realno“, zaključio je Međak.

Autor: N1

Naslovna fotografija: N1