Lideri EU pozdravljaju dogovor Srbije i Kosova postignut u Ohridu

 Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu, prenosi FoNet.

Foto: Evropska unija

„Evropski savet pozdravlja Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i Aneks o implementaciji, koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU koji je predvodio visoki predstavnik, kao sastavni deo njihovih puteva ka Evropi, i poziva obe strane da na odgovarajući način primene i u dobroj veri ispune svoje obaveze“, navodi se u zaključcima objavljenim na sajtu EU.

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, 23. marta, odnosno u toku večere gde je šef evropske diplomatije Đuzep Borelj obavestio lidere o rezultatima susreta u Ohridu, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Bilo kakav pokušaj da se dovede u pitanje sporazum je uzaludan. Sporazum je dogovoren. Mora se implementirati i nema mesta za biranje. On treba biti implementiran u celini, na holistički način, a mi ćemo pažljivo pratiti ko ga sprovodi, a ko ne sprovodi. I savetovao bih im (Kosovo i Srbiju) da ne upiru prstom na bilo koga već da rade svoj posao”, poručio je Borelj.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova EU. Lideri Kosova i Srbije nisu potpisali nikakav dokument jer je to odbio šef srpske države. Bez obzira na nedostatak potpisa, evropska i američka strana smatraju da je dogovor pravno obavezujući za obe strane, te se očekuje i primena celokupnog dokumenta, navodi RSE.

Izvor: Europeanwesternbalkans.rs