Srbija ne otvara nova poglavlja

Evropska unija je u protekle dve decenije najveći partner i donator Srbije, ali je Beograd za šest godina otvorio samo 18 od 35 pregovaračkih poglavlja vezanih za članstvo u Uniji, dok je zatvorio tek dva poglavlja, izjavila je za FoNet generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Zvezdana Kovač, a prenosi European Western Balkans.

Taj ritam se jako usporio, ukazala je Kovač, precizirajući da su 2019. otvorena samo dva pregovaračka poglavlja, a ove godine verovatno neće biti otvoreno nijedno.

U najoptimističnijoj varijanti, biće otvoreno jedno poglavlje, ali samo ako Srbija uradi nešto vezano za vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava, korupciju, kriminal i demokratske principe na kojima počiva EU, navela je Kovač.

Zvezdana Kovač; Foto: Twitter / Zvezdana Kovač

Ona je podsetila da je Hrvatska tokom pregovaračkog procesa za šest godina otvorila sva poglavlja i potpisala sporazum o članstvu u Uniji.

“Tokom krize vezane za virus korona, Srbiji je najveća pomoć stigla iz EU, koja se procenjuje na 93 miliona evra”, istakla je Kovač i predočila da je Unija i inače najveći davalac pomoći na svetu.

Ona je dodala da je Srbija među tri zemlje koje primaju najveću pomoć Unije i precizirala da je u protekle dve decenije u Srbiji bilo 15,4 milijarde evra direktnih investicija iz EU.

Osim toga, naš najveći spoljnopolitički partner je EU, sa kojom imamo oko 62 odsto ukupne trgovinske razmene, ističe Kovač i podseća da je Srbija od 2001. godine dobila oko tri milijarde evra bespovratne pomoći Unije, ističući da taj trend raste.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa i angažovanju Vašingtona i Brisela u tom procesu, Kovač je ocenila da građane Srbije ne bi trebalo previše da interesuje kakve su u tom procesu veze Vašingtona i EU.

“Ono što nas zanima je sveobuhvatno rešenje o Kosovu. Na kraju je važan rezultat, koji se beleži i ulazi istoriju. Priča o tome kako je utakmica tekla ostaje na anegdotskom nivou”, zaključila je Kovač.

Izvor: European Western Balkans