Grčka danas primila prve srpske turiste

Grčka je primila prve srpske turiste, a oba ulaza u Grčku – iz Bugarske i iz Severne Makedonije rade punim kapacitetom, javio je danas RTS, uz napomenu da bi za nekoliko dana Vlada Severne Makedonije trebalo da ukine plaćanje putarine za sve građane Srbije.

Prvi izveštaji govore da se na granicama ne čeka ako građani imaju potrebna dokumenta, a to je Personalni lokacijski formular koji čine lični podaci, podatak o vakcinaciji ili PCR testu, mesto i dužinu boravka i granični prelaz.

Obrazac se preuzima onlajn sa sajta grčke ambasade. Dan pre puta dobija se onlajn potvrda sa kojom se prelazi granica. Deci do pet godina nije potreban PCR test, a osiguranje je obavezno.

Vodiči kažu da su spremni i apartmani i plaže. Suncobrani su udaljeni četiri metra, na plaži maska nije obavezna. U ugostiteljskim objektima, samoposlugama i radnjama maska je obavezna.

Cene namirnica su nepromenjene, a snabdevenost je veoma dobra, navodi RTS.

U slučaju razbolevanja, Vlada Grčke leči zaraženog člana porodice, a određeni hoteli su pretvoreni u karantine.

„Naše putno osiguranje obezbedilo je i kovid varijantu osiguranja“, kaže direktor turističke agencije „Robinson“ Ljubiša Nešovanović.

Kroz Grčku građani mogu da putuju uz obezbeđen smeštaj tamo gde idu i potvrdu da je on rezervisan. Može se ići i trajektom, ali pre svakog ukrcavanja mora se popuniti obrazac sa izjavom o primljenoj vakcini ili o posedovanju PCR testa.

„Sa terena nam javljaju da cene nisu promenjene od prošle godine. Pića u kafićima i restoranima kreću se od 1,5 do 3,5 evra. Kafe su od 1,5 do 2,5 evra. Giros je od 2,3 do 3 evra, a sami obroci se kreću do 10 evra“, rekao je Nešovanović.

Cene smeštaja variraju, a najviše će biti od 20. jula do 20. avgusta, kad mogu biti veće i nekoliko puta. Prihvataju se i internet rezerevacije s tim što se traži potvrda o plaćenju i da je rezervacija potvrđena.

Autor: FoNet

Izvor: Danas

Ilustracija: Adrianna Calvo / Pexels