Fon der Lajen priznala propuste Brisela u odobravanju i uvođenju vakcina

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula Fon der Lajen priznala je danas propuste Brisela u odobravanju i uvođenju vakcina protiv kovida 19 i ocenila da je Unija naučila lekcije u tom procesu, javlja Rojters.

Fon der Lajen je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, odgovarala na kritike zbog prespore imunizacije i prve, naknadno povučene odluke Brisela o uspostavljanju tvrde granice između Irske i Severne Irske za izvoz vakcina, što su osudili i London i Dablin.

Čelnica EK je navela da je isporučeno 26 miliona doza vakcine i da bi do kraja leta trebalo da bude vakcinisano 70 odsto odraslih stanovnika u 27 članica Unije.

„Činjenica je da danas nismo postigli što smo želeli u borbi protiv virusa“, rekla je Fon der Lajen u obraćanju evroparlamentarcima, priznanući da se kasnilo sa odobrenjima.

Bili smo preoptimistični, pozenili smo teškoće u masovnoj proizvodnji. Možda smo bili presigurni verujući da će porudžibe biti isporučene na vreme, navela je Fon der Lajen.

Ona je priznala i greške zbog prvobitne odluke o zabrani izvoza vakcina, što je ubrzo bilo ispravljeno i rekla da „duboko žali“ zbog toga.

Evropska unija će, kako je najavila predsednica EK, pokrenuti novu mrežu kliničkih ispitivanja kako bi regulatorna tela dobijala više podataka, a EK će ustanoviti radnu skupinu sa ciljem da se ojača proizvodnja vakcina, navodi Rojters.

Autor: FoNet

Izvor: Danas

Naslovna fotografija: Patrick Seeger / EPA-EFE