Evropski parlament: Obustaviti patente za vakcine protiv Kovida-19

Evropski parlamentarci zatražili su danas na plenarnoj sednici u Strazburu ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv Kovida-19 kako bi se ubrzala imunizacija globalno, objavio je Evropski parlament, a prenela Hrvatska radio-televizija.

Kako HRT javlja, Rezolucija je usvojena s 355 glasova za, 263 protiv i 71 uzdržanim.

Evropski parlament predlaže pregovore o privremenom izuzeću od primene Sporazuma Svetske zdravstvene orgaizacije (SZO/WTO) o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) nad patentima kako bi se poboljšao globalni cenovni pristup medicinskim proizvodima povezanima s bolešću Kovid-19.

Poslanici ukazuju i na opasnost koju bi neograničeno izuzeće iz sporazuma o zaštiti patenata moglo značiti za finansiranje istraživanja, ulagače i klinička ispitivanja.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, EP poziva EU da hitno ukloni izvozne prepreke, te da mehanizam odobravanja izvoza zameni zahtevima u pogledu transparentnosti.

Poslanici smatraju da bi SAD i Velika Britanija takođe trebalo odmah da ukinu zabranu vakcina i sirovina za njihovu proizvodnju.

Autor: HRT

Izvor: Danas

Ilustracija: Maksim Goncharenok / pexels