EU poručila da će biti uz novinare i štititi ih gde god bili u svetu

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima 2. novembra zvaničnici Evropske unije (EU) ukazali su da će Unija stajati uz novinare i štititi ih gde god oni bili u svetu.

Ilustracija: Mahesh Patel/Pixabay

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju visokog predsetavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i potpredsednice Vere Jurove, priče i glasovi mnogih nezavisnih novinara i dalje se ućutkuju širom sveta, uključujući i u EU.

„Novinari se suočavaju sa sve većim brojem pretnji i napada uključujući i ubistva u najtragičnijim slučajevima“, navodi se u saopštenju.

Prema opservatoriji Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), 44 novinara ubijeno je do sada ove godine a još mnogo njih je napadnuto, malretirano ili nezakonito zatvoreno.

U saopštenju se ukazuje da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir Marija Resa i Dimitrij Muratov dobili priznanje za njihove napore da očuvaju slobodu izražavanja, da su oni svojim izveštavanjem oktrili kršenja ljudskih prava, korpuciju i zloputrebu vlasti, i radeći to stavili svoje živote u opasnost.

Rad na zaštiti novinara treba da počne kod kuće, navodi se u saopštenju i ukazuje na Preporuke zemalja članica EU o bezbednosti novinara, gde su izloženi konkretni koraci za poboljšanje situacije novinara i medijskih radnika unutar EU.

Mnoge inicijative koje su preduzete unutar EU za bezbednost novinara će se odraziti na delovanje Unije širom sveta, navodi se u saopštenju i dodaje da je EU nastavila da diže glas kada su novinari pod pretnjom u svetu i da nastavlja da podržava novinare i pomaže ih u njihovom stručnom obučavanju.

„Mi ćemo biti uz novinare i štititi ih gde god da su. Nastavićemo da podržavamo slobodno i raznoliko medijsko okruženje, da podržavamo saradnju i prekogranično novinarstvo i da se borimo protiv kršenja medijskih sloboda. Nema demokratije bez medijske slobode i pluralizma. Napad na medije je napad na demokratiju“, zaključuje se u saopštenju.

Ujedinjene nacije su 2014. godine odlučile da 2. novembar bude Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Izvor: Danas