EU donira Srbiji 165 miliona evra direktne podrške budžetu

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je potpisan sporazum o 165 miliona evra donacije EU, kao direktna podrška budžetu Srbije. Kako prenosi FoNet, Žiofre je posle potpisivanja finansijskog sporazuma za paket energetske podrške Srbiji, rekao da “šta god EU uradi u energetskom smislu, u to je uključen i Zapadni Balkan”.

Emanule Žiofre, Foto: Evropska unija

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, sporazum su potpisale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Žiofre je rekao da je sporazum konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji.

„Ruska invazija na Ukrajinu je poremetila energetsko snabdevanje i predstavlja ogromne rizike po naše ekonomije. EU je reagovala da zaštiti građane i ekonomiju tako što se držimo zajedno i odlučno delamo, a rezultati su impresivni, diversifikovano je snabdevanje energentima i povećali smo energetsku bezbednost“, rekao je Žiofre.

Dodao je da će evropska ekonomija da nastavi da raste u 2023. godini, inflacija će biti smanjena, zaposlenost će da ostane na visokom nivou.

„Tako što se držimo zajedno možemo da uspemo u ovim teškim vremenima, a to se odnosi i na Srbiju i Zapadni Balkan“, rekao je Žiofre.

On je rekao da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prilikom posete Nišu prošlog oktobra rekla da šta god da EU učini u to je uključen Zapadni Balkan, „jer smo toliko uzajamo povezani“, prenosi N1.

Vučić je zahvalio EU na ogromnoj pomoći i rekao da je Srbija dobila u jednom danu od EU jedan odsto budžeta.

„Dobili smo jedan odsto predviđenih prihoda za budžet. Samo u jednom danu dobili smo jedan odsto na poklon od EU. Hoću da to ljudi znaju pošto, ne retko potcenjujemo ono što EU čini za nas. Oni su dali svoje pare od svojih poreskih obveznika građanima Srbije“, rekao je Vučič.

Finansijska podrška EU služiće za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, subvencije za ugrožena domaćinstva i zaštitu malih i srednjih preduzeća.

Očekuje se da se broj domaćinstava koja će ove godine dobiti finansijsku podršku, sa 68.000 biti povećan na 191.000, a da će pomoć dobiti oko 70.000 malih preduzeća.

Sredstva iz paketa će se koristiti i za podsticaje za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, subvencionisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade.

Jedna od mera koja će se finansirati je povećanje konkurencije na tržištima gasa i električne energije, što podrazumeva razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvodjače električne energije iz obnovljivih izvora.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalna direktorka „Elektromreža Srbije“ Jelena Matejić.

Izvor: EWB