EU ĆE ZAPLENITI JOŠ 350 MILIJARDI € OD RUSIJE: Šef radne grupe objasnio šta koči proces oduzimanja bogatstva

Evropska unija zapleniće još 350 milijardi € od Rusije, ali taj proces ne ide lako, objasnio je čelnik radne grupe.

Foto: Domenico Farone/Pixabay

Evropska unija planira da oduzme dodatnih 350 milijardi evra ruske imovine nakon invazije na Ukrajinu, ali taj plan neće ići lako, ocenio je čelnik radne grupe EU za oduzimanje sredstava Rusiji.

“Ništa neće biti jednostavno u procesu pronalaženja masivnih suma koje bi trebalo preusmeriti na obnavljanje Ukrajine”, rekao je švedski diplomata Anders Anlid.

Od jahti oligarha, preko stranih rezervi novca ruske centralne banke, postoji ogromno bogatstvo koje bi trebalo oduzeti Rusiji, ali je to lakše reći, nego uraditi, kada je pravna strana u pitanju, ocenio je on.

“Izazov je pronaći zakonske mere koje su prihvatljive. Evropska unija moraće da bude kreativna, jer jeste sagrađena na vladavini prava”, rekao je Anild.

Ruski državljani su već osporavali oduzimanje imovine na sudu. U jednom od slučajeva koji su bili medijski praćeni, zamrznut je deo sankcija protiv Nikite Mazepina, bivšeg vozača Formule 1 i sina oligarha iz hemijske industrije.

Evropska unija sada prvi put planira ne samo da zamrzne ruska sredstva, već i da ih preuzme i kapital, ili makar kamatu, preusmeri na obnovu Ukrajine. Čak i na globalnom nivou, presedani su retki, ako se izuzme primer oduzimanja iračke imovine od strane SAD-a krajem režima Sadama Huseina.

“Nadamo se da ćemo postići rezultate tokom švedskog predsedavanja EU. Ali u pitanju su komplikovane stvari, i biće kratkoročnih i dugoročnih aspekata našeg delovanja”, rekao je Anlid.

Pravni eksperti podvlače razliku između privatne imovine, kao što su jahte, i državne, kao što su strane rezerve centralne banke Rusije. Državna imovina obično je veća i lakše ju je zapleniti sa pravne strane.

U slučaju privatne imovine, države Zapada mogu trajno da je oduzmu u vrlo ograničenom broju slučajeva, obično samo ako je moguće dokazati da je stečena kriminalnim putem.

U Americi je Kongres pokrenuo saslušanja po pitanju eventualne izmene zakona kako bi se omogućilo trajno oduzimanje imovine. Jedna od opcija, objasnio je Anlid, bila bi da se ona ne otuđuje trajno već da se oduzimaju samo prihod ili kamate na kapital.

Radna grupa EU ima poteškoće pri identifikovanju ruske imovine i nada se da će ostvariti značajniji napredak do maja.

“Još uvek nije sasvim jasna slika o tome koja je imovina u pitanju, i gde se nalazi. Ali, naravno da bi agresor trebalo da plati i nadoknadi brutalno uništenje Ukrajine koje se trenutno odvija”, zaključio je Anlid.

Izvor: EURACTIV SRBIJA