„Štap veći od šargarepe“: Šta se menja u pregovorima Srbije sa EU?

Svim snagama smo se trudili da kosovsko pitanje i pridruživanje Evropskoj uniji budu dva paralelna procesa, ali su se oni stopili ulaskom Evropskog sporazuma o Kosovu i Aneksa u poglavlje 35, rekla je u Danu uživo Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. I da imate savršenu vladavinu prava i poglavlje 23, kosovsko pitanje je od ključnog značaja, istakla je ona.

Suzana Grubješić, Snimak ekrana: N1

„Svi oni koji se protive sprovođenju evropskog sporazumu o Kosovu, protive se evropskom putu Srbije“, istakla je Grubješić, podsećajući da pregovori sa EU ne bi ni započeli da nije bilo Briselskog sporazuma.

Ona objašnjava da je poglavlje 35 jedno od blokirajućih poglavlja, pored poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost, a da je dijalog između Beograda i Prištine uvek bio glavni kriterijm u procesu pristupanja.

„Nemoguće je bez rešavanja kosovskog pitanja napredovati u procesu pridruživanja. I da imate savršenu vladavinu prava i poglavlje 23, kosovsko pitanje je od ključnog značaja“, istakla je gošća Dana uživo.

Dodaje da će pored tehničkih obaveza iz tehničkog dijaloga, pa potom Briselskog sporazma, sada i Evropski sporazum i njegov Aneks biti deo poglavlja 35, mada se još ne zna kako. „To nije definisano, to bi trebalo da Savet za opšte poslove predstavi. Oko toga treba da se slože zemlje članice i Srbija. Ali ne vrujem da će tu biti zadrške“, kazala je Grubješić.

Govoreći o takozvnaom „štapu i šargarepi“ kada je u pitanju ispunjenje obaveza iz Evropskog sporazuma, ona kaže da je u ovom slučaju štap mnogo veći od šargarepe.

Onima koji govore da se Srbiji ništa neće desiti ukoliko odustane od Evropskog sporazuma, poručuje da pročitaju šta u njemu piše i šta su napisali pomoćnici predsednika i premijera zemalja Kvinte.

„Lepo napisali da nas već investitori ptaju da li je to sigurno mesto za ulaganje, da li su njihove investicije sigurne. To su sve posledice koje su mogle da nastanu da je odbijen sporazum i koje mogu da nastanu ako se odbije“, upozorava Grubješić.

Napominje da pre početka primene sporazuma postoje prethodna pitanja i zaostale obaveze, a to je formiranje Zajednice Srpskih opština. Tu je, dodaje, i učešće Srpske liste na lokalnim izborima kako bi preuzela funkcije u ZSO. Grubješić, međutim, podseća da Srpska lista neće izaći na izbore zakazane za 23. april.

Kao novi rok za ulazak Srbije u EU spominje se 2030. godina. Upitana da li je taj rok realan, gošća Dana uživo odgovara da Srbija mora da obavi svoj deo posla, ali i EU mora da uradi svoj deo.

„Evropska unija mora da se opredeli da li će biti proširenja na Zapadni Balkan ili neće. Da li je to samo obećanje ili će se stvarno desiti? To ne amnestira Srbiju da odustane od obaveza. Sama EU još nje donela tu odluku oko proširenja. Nadam se da će doneti neku odluku o faznom širenju, da ne čekamo još sedam godina“, kazala je Grubješić.

Ocenjuje da u junu neće biti otvoren klaster tri, iako je spreman, već da je decembar mesec kada je realno da se to desi.

Izvor: N1