Bura u EU oko vakcine Astrazeneka, najednom je nema, sumnje u efikasnost

Evropska unija (EU) je ljuta na laboratoriju Astrazeneka jer sumnja da je drugom kupcu skuplje preprodala milione doza vakcine protiv koronavirusa ranije ugovorene za EU, a pojavile su se i tvrdnje da ta vakcina slabo štiti starije od 65 godina, navode mediji u EU.

Izvori u Evropskoj komisiji kažu da je kao „grom iz vedra neba“ palo saopštenje Astrazeneke, bez jasnog obarazloženja, da neće moći da isporuči ugovorene količine vakcine, i to dok strah od britanskog soja virusa „zaključava“ mnoge zemlje EU i preti dodatnim teškoćama za posustalu evropsku privredu.

Italijanski list „Stampa“ navodi da u Briselu i vladama država Unije poručuju Astrazeneki: „Sad nam kažite gde će završiti bočice vakcine!“ i ne krije se sumnja da je u pitanju preprodaja po skupljoj ceni.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, saopštila je da će EU uvesti kontrolu izvoza vakcina protiv koronavirusa da bi se sprečila trka među raznim zemljama oko hitne nabavke, uključujući Astrazeneku kojoj EU 29. januara treba tek da odobri korišćenje vakcine.

Buru je pojačao nemački poslovni dnevnik „Handelsblat“ koji, pozivajući se na medicinski časopis „Lanset“ i izvore nemačke vlade, tvrdi da su laboratorijska ispitivanja pokazala da vakcina Astrazeneke veoma slabo štiti ljude starije od 65 godina, dok je dnevnik „Bild“ napisao da je ta zaštita čak ispod 10 odsto.

Nemačko ministarstvo zdravlja je hitno opovrglo ove tvrdnje i pozivanje na zvanične izvore, naglasivši da je ta vakcina ipak dosta delotvorna i da je samo u fazi ispitivanja došlo do omaške jer je znatno manje ispitana na opitnoj grupi starijih od 65 godina.

Ministarstvo u Berlinu je podsetilo na prošlogodišnji izveštaj „Lanseta“ o dokazima da stariji ljudi primanjem vakcine stiču snažan imunitet i da „organizam starijih razvija antitela u sto odsto slučajeva“.

Afera oko Astrezeneke je pojačala uznemirenost među vlastima i građanima zemalja EU i čak su i dve najveće članice, Nemačka i Francuska, najavile ponovno „zaključavanje“ i policijski čas u pokušaju da bar delom spreče izgleda neminovnu novu epidemiju sada britanskog soja virusa.

„Nalet virusa iz Velike Britanije ravan je već drugoj epidemiji“, upozorio je Žan-Fransoa Delfresi, šef Naučnog veća Francuske, savetodavnog tela Vlade i rekao da „ukoliko ne zaoštrimo mere, naći ćemo se u krajnje teškoj situaciji u martu“.

Mediji i opozicioni političari u EU kritikuju Brisel i vlade Unije da su sporo reagovali, uzdali se samo u novac i verovali velikim svetskim farmaceustkim kompanijama koje prevashodno rade za profit.

Austrijski dnevnik „Prese“ pravi poređenje s merama koje je preduzeo američki predsednik Džo Bajden koji je „stavio pod vojni režim američke proizvodjače maski, testova i zaštitne opreme“, a 50 milijardi dolara iz budžeta namenio testiranju i 20 miliona dolara proizvodnji vakcine.

Cilj mu je da vakciniše 100 miliona Amerikanaca za sto dana“, navodi „Prese“ i pita „šta sprečava EU da ostvari takav vakcino-patriotizam, zašto nije odmah iz fonda oporavka od 750 milijardi evra izdvojila 20 milijardi evra za proizvodnju vakcina, zašto ne primora farmaceutske firme da povećaju proizvodnju?“.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, niz zemalja EU je u samom svetskom vrhu po broju umrlih od korona virusa na milion stanovnika.

Astrazeneka: Netačne tvrdnje da vakcina nije efikasna za starije od 65 godina

Britanska farmaceutska kompanija Astrazeneka odbacila je pisanja medija da vakcina koju je ta laboratorija proizvela protiv koronavirusa nije efikasna za starije od 65 godina.

„Tvrdnje u člancima da je efikasnost vakcine Astrazeneka/Oksford samo osam odsto efikasna kod odraslih starijih od 65 godina potpuno su netačne“, rekao je portparol Astrazeneke agenciji Frans pres.

Astrazeneka je saopštila da je u novembru objavila rezultate prema kojima je kod starijih osoba snažna imunološka reakcija na vakcinu, kao i da je 100 odsto onih kojih su primili vakcinu imalo specifična antitela nakon druge doze.

Autor: Beta/AFP

Izvor: rs.n1info.com