Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o Srbiji , koji joj je sinoć predao šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre, daleko najbolji izveštaj koji je Srbija imala u poslednjih nekoliko godina, prenosi FoNet.

“Postoje još uvek neke stvari oko kojih razmišljamo drugačije i ne vidimo isto i oko kojih smo imali neke mnogo konkretnije rezultate nego što su prikazani u samom Izveštaju o napretku. U nekim aspektima sam očekivala još povoljniji Izveštaj, ali kako god bilo, izuzetno smo zadovoljni što je ovim Izveštajem o napretku konstatovan napredak u skoro svim oblastima”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa Žofreom.

Ona je rekla da joj je posebno važno što je konstatovan napredak u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladivine prava.

“To nam se koliko se sećam do sada nije dešavalo. Ovo je prvi put”, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, Izveštaj je kompleksan i pokriva sve segmente političkog, društvenog, ekonomskog života i spoljne i regionalne politike.

Brnabićeva je rekla da je bitno što je u ovom Izveštaju Evropska komisija jasno naglasila da je Vlada Srbije dala prioritet reformama na evropskom putu zemlje, a posebno u oblasti vladavine prava.

“Evropska komisija je sama konstatovala u Izveštaju o napretku da je Vlada Srbije dala prioritet reformama i posebno se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava”, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, Evropska komisija je u uvodnim napomenama konstatovala da se jasno vidi Vladin inovirani politički fokus na reforme.

Brnabićeva je zahvalila Delegaciji EU u Srbiji i Evropskoj komisija zato što su u ovom Izveštaju konstatovale da su merila za otvaranje klastera 3 i 4 ispunjena i da je potrebno otvoriti te klastere.

“Čini mi se da nikada jasnije ni u jednom izveštaju nije bila preporuka da neka poglavlja, odnosno klastere treba otvoriti. Sada je to na državama članicama i mi radimo pojedinačno sa svakom državom članicom da vidimo da li postoji još nešto što oni doživljavaju kao upitno ili kao problematično, da damo dodatne informacije, da budemo u stalnom i direktnom kontaktu kako bi dobili od svih država članica zeleno svetlo i na Međuvladinoj konferenciji, koja će se nadam se održati u decembru, otvorili ili oba klastera ili makar jedan”, rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da je ovo snažna politička poruka i državama članicama EU, ali i Srbiji, Vladi i građanima Srbije, a to je da smo napravili napredak, da je jasno da smo mnogo uradili u oblasti vladavine prava.

“Imamo još mnogo da uradimo. Imamo još mnogo da se borimo. Postoji veliki broj stvari u značajnim oblastima u okviru vladavine prava na kojima moramo da radimo i da postignemo još značajniji napredak, ali prvi put je poslata jasna, direktna poruka da je Vlada Srbije, država Srbija napravila značajan iskorak, pre svega u oblasti vladavine prava”, naglasila je Brnabićeva.

Ona je, takođe, rekla da je u Izveštaju konstatovano da su Skupština Srbije i političke snage nastavile da učestvuju u međupartijskom dijalogu, a da je Vlada počela da ispunjava preporuke ODHIR.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je “Izveštaj dobar, objektivan, da prepoznaje napore, da nam jasno govori kuda da idemo, kao što nam je i prethodni izveštaj govorio u kom pravcu da idemo”.

“Sada ovaj Izveštaj pokazuje da smo u tom pravcu i išli i da smo ostvarili rezultate”, istakla je Joksimovićeva.

Žofre je rekao da će Evropska komisija “nastaviti pomno da prati stanje u vladavini prava i dijalogu sa Kosovom i to će utvrditi tempo daljeg napretka u procesu pristupanja”.

On je rekao da je posredstvom EU nastavljen dijalog sa Kosovom u junu i julu. “Neophodno je da se ulože napori na primeni svih prethodnih dogovora kao bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom. To je krucijalno, urgentno da bi obe strane napredovale na svom putu ka EU”, rekao je Žofre.

On je istakao da EU pruža podršku Srbiji da otvori dva klastera.

“Važno je da Srbija sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, u oblasti slobode medija, slobode izražavanja.Nastavak reformi je zaista važan”, istakao je Žofre.

On je zaključio da primena preporuka koje se tiču izbora predstavlja važan aspekt, one trebaju da se dalje primene, kao i mere koje su definisane u međustranačkom dijalogu.

Izvor: European Western Balkans