Borelj: Evropa želi Zapadni Balkan

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da nije fer reći da se EU „samo pretvara“ da želi proširenje na Zapadni Balkan i u onlajn razgovoru sa čelnicima Atlantskog saveta je istakao da naš region ima mesto i budućnost u EU, ali da države pre toga moraju da urade „domaći zadatak“.

Države Zapadnog Balkana moraju da sprovedu reforme i dostignu standarde kako bi postale članice EU, naglasio je Borelj, odgovarajući na pitanje više savetnice u beogradskoj kancelariji Atlantskog saveta Maje Piščević, koja je navela da se stiče utisak da se EU „samo pretvara“ da želi proširenje na Balkan.

„Moram da odbijem ideju da se samo pretvaramo, ali moramo biti sigurni da se proširenje sprovodi u skladu sa našim pravnim tekovinama“, rekao je Borelj.

Borelj je konstatovao da postoji „rastuće geopolitičko takmičenje“ na Balkanu, u kome učestvuju Rusija, Kina i Turska, kao i da se vodi „bitka narativa“ o tome da drugi daju vakcine i pomoć i da pomažu više od EU.

„Izgleda da nismo toliko dobri u propagandi“, ocenio je Borelj i dodao da EU nastavlja put ka proširenju „korak po korak“, sa željom da perspektiva članstva bude motor reformi u regionu.

„Počećemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ponovo smo pokrenuli razgovore između Beograda i Prištine, pokušavamo da pomognemo sa vakcinacijom, a znam da se vodi ‘diplomatska bitka’ oko vakcina u Srbiji“, kazao je Borelj.

Autor: FoNet

Izvor: Danas

Naslovna fotografija: