BIROKRATIJA NAJVEĆA PREPREKA U NAPRETKU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Potrebna snažna akcija vlada

Jedna od glavnih prepreka na putu dostizanja ciljeva EU na polju obnovljivih izvora energije jesu spori procesi izdavanja dozvola. Vlade bi morale snažno da deluju da se primena obnovljivih izvora energije poveća.

Foto: Brett Sayles/Pexels

Jedna od najvećih prepreka na putu dostizanja ciljeva EU na polju obnovljivih izvora energije u planu do 2030. godine je spora birokratija. Vlade i političari bi morali snažno da deluju da se primena obnovljivih izvora energije poveća, istakla je Sandrin Dikson Deklev, evropska ambasadorka Komisije za tranziciju energije i kopredsednica Rimskog kluba.

“Komisija koju predstavljam iznela je analizu koja ističe mogućnost ubrzane tranzicije čiste energije u Evropi, ali birokratija preti da zaustavi napredak, rekla je Deklev.
Nedavno je Evropska komisija objavila odluku o pojednostavljenju i ubrzanju ove procedure, dodala je ona.

“Uz rešavanje problema prenosa, distribucije, skladištenja i prekida, moramo raditi na dostizanju ciljeva obnovljivih izvora energije do 2030. godine. Predloženi cilj je 45% obnovljivih izvora energije do tog roka”, ističe ambasadorka.

Da bi ispunila ovaj cilj, EU mora da se takmiči sa subvencijama na globalnom nivou koje udaljavju proizvodnju i ulaganja u tehnologiju čiste energije iz Evrope.
Ursula von der Lajen, predsednica Komisije, najavila je u Davosu novi industrijski plan zelenog dogovora za ubranje napretka ka ciljevima EU na polju čiste energije i jačanja evropske industrije.

Plan bi trebalo da obezbedi uslove za pogodnu deceniju pravedne tranzicije energije i primene obnovljivih izvora u Evropi, kao i da se stvori evropsko liderstvo u zelenoj industriji, ali i reši energetsko siromaštvo.

Većina zemalja u EU, međutim, zaostaje u dostizanju ciljeva u pogledu solarnih dozvola, a sve zemlje zaostaju u pogledu vetra na kopnu, zbog teške i spore birokratije.
Preko 80GV projekata vetra je zaglavljeno u procedurama za izdavanje dozvola širom Evrope do kraja prošle godine. Komisija za tranziciju energije procenjuje da bi Evropa zbog ovog problema, mogla da bude u manjku od oko 20% proizvodnje čiste energije od vetra i sunca do 2030. godine.

Smatra se da bi zejednička akcija vlada, proizvođača i civilnog društva mogla prepoloviti vreme potrebno za planiranje i dobijanje dozvola.


Potrebna snažna akcija

Na vladama je da postave jasne ciljeve i pojednostave procedure.

Primeri dobre prakse u pojedinim zemljama mogli bi se ikoristiti u ostatku Evrope. Španija trenutno isprobava “pravilo pozitivne tišine” do 2024. godine a predviđa se da će ova mera rezultirati premašivanjem ciljeva za 2030. godinu.

Danska agencija za energetiku je uspostavila jedinstveni šalter za izdavanje dozvola za vetar na moru, u ime sedam nadležnih organa. Ovaj praktičan pristup doveo je doefikasnijih procesa izdavanja dozvola.

Kratkoročno, vlade bi trebalo da daju prioritet povećanju zemljišnih površina dostupnih za projekte vetra i solarne energije, podsticanju instalacija solarnih panela na javnim strukturama kao i da obezbede dovoljan broj zaposlenih na izdavanju dozvola, kako bi se smanjila kašnjenja.

Izvor: Euractiv