AFRIKA ĆE BITI NAJVAŽNIJI PARTNER EU U RAZVOJU OBNOVLJIVE ENERGIJE: Šef EU za klimatsku politiku obrazložio plan

Afrika nastoji da poveća snabdevanje obnovljivom energijom i pređe na zeleni vodonik pa će tako vrlo verovatno postati najvažniji partner Evrope po ovom pitanju, potvrdio je za EURACTIV Frans Timermans, šef EU za klimatsku politiku.

Frans Timmermans, Foto: Evropska unija

Evropa bi pored svojih zaliha morala da potraži dodatne izvore obnovljive energije. Afrika se izdvojila kao kontinent sa velikim potencijalom za proizvodnju iste, naročito solarne energije. Ovaj plan uključuje uvoz obnovljive električne energije iz Egipta u Grčku, podmorskim kablom koji je u izgradnji.

Ovaj kabl će moći da prenese 3 000 megavati struje iz Egipta u Grčku, zamenjujući četiri i po milijarde kubnih metara fosilnog gasa svake godine, navodi “Copelouzos grupa” koja radi projekat. Maroko je još jedan kandidat jer se njihov sektor obnovljive energije razvija, dodao je Timermans za EURACTIV.

On je ukazao na ulogu vodonika u transport obnovljive energije u Evropu. Vodonik se može proizvesti korišćenjem korišćenjem “zelene struje” a zatim transportovati gde god je energija potrebna. Evropi će biti potrebno znatno više zelenog vodonika nego što može sama da proizvede, pa je tako uloga ovih zemalja jako važna, dodao je on.
Već postoji saradnja između EU i Afrike po pitanju obnovljivih izvora energije. Ovo partnerstvo nastoji da poveća pristup dostupnim i održivim energetskim uslugama, da podrži investicije u ovu oblast i promoviše energetsku efikasnost na kontinentu.

Sa Namibijom je EU već potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama i vodoniku koji bi trebalo da obezbedi razvoj ove oblasti i podržala zelena i digitalna transformacija. Postoji i partnerstvo EU-Egipat koje ima za cilj ubrzanje dekarbonizacije energetskih sistema.

Tereza Ribera, španska ministarka za ekološku tranziciju, kaže za EURACTIV da postoji više oblika saradnji između EU i drugih zemalja. Prema njenim rečima, neke zemlje bi mogle da budu donosioci malih rešenja dok su druge spremne na veću industrijsku transformaciju u energetskom sistemu, modernizaciji mreža i slično.

Ona je dodala da bi EU trebalo da ojača odnose sa severnoafričkim zemljama koje imaju slične geografske i klimatske uslove a da u zemljama centralne Afrike nađe i podrži mogućnosti i potencijale koje imaju.

“Milsim da bi dijalog trebalo da ide u smeru pronalaženja mogućnosti za ulaganja tamo gde je potrebno, kako bi olakšali energetsku tranziciju”, kazala je ona.

Ali kako Evropa nastoji da ruski gas zameni altrernativama, trebalo bi da bude svesna uticaja koje njena borba za energiju ima na međunarodna tržišta, naročito ako poveća cene i ograniči pristup drugim zemljama.

“EU bi trebalo da pruži podršku kako bi se osiguralo da drugi ne trpe zbog evropskog dogovora”, zaključila je Rivera.

Borba protiv energetskog siromaštva u Africi

Saradnja se ne odnosi samo na snabdevanje Evrope već i na razvoj infrastrukture i poboljšanje pristupa Afrike energiji, rekao je za EURACTIV Filip Henri, ministar za klimu i energiju belgijskog regiona Valonja. On je dodao da su obnovljivi izvori ključni za borbu protiv klimatskih promena.

Prema podacima Svetske banke, manje od polovine stanovništva u zapadnoj Africi ima pristup električnoj energiji a blizu 600 miliona u podsaharskoj Africi nema priključak za struju.

Prelazak na čistu energiju u afričkim regionima, mogao bi biti prečica za povećanje pristupa energiji, rekao je novinarima nakon konferencije IRENA, Akim Stajner, administrator UNDP.

On je pozvao Evropu, SAD i druge zemlje OECD da mobilišu sredstva, poput onih koja se koriste za izlazak iz pandemije, a kako bi se obezbedio finansijski podsticaj za energetsku tranziciju u zemljama u razvoju.

Izvor: Euractiv