AstraZeneka zatražila od FDA odobrenje za tretman antitelima protiv kovida-19

AstraZeneka, britansko-švedska farmaceutska kuća koja je razvila jednu od prvih antikovid vakcina, zatražila je od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri za hitnu upotrebu njen tretman antitelima za sprečavanje bolesti.

Ilustracija: Pixabay

Kompanija je saopštila danas da bi tretman poznat kao AZD7442 bio prva kombinacija antitela za dugo delovanje koja bi dobila odobrenje za hitnu upotrebu za prevenciju kovida-19. Tretman bi mogao da pomogne ljudima čiji imuni sistem ne reaguje adekvatno na vakcinaciju, navela je AstraZeneka.

Kasna faza proba tretmana na ljudima pokazuje da smanjuju rizik od razvoja simptomatičnog kovida-19 za 77 odsto. Više od tri četvrtine učesnika u probama imali su slabije imune sisteme ili druga stanja zbog kojih se smatra da su podložniji razvoju težeg oblika bolesti.

Izvršni potpredsednik AstraZeneke Mene Pangalos rekao je da osetljivo stanovništvo kao što su ljudi sa slabim imunim sistemima često ne mogu da razviju zaštitni odgovor posle vakcinacije i rizikuju dobijanje kovida-19. Po njegovim rečima sa ovim preparatom svet je bliži obezbedjivanju dodatne opcije za zaštitu od kovida-19 pored vakcina.

Tražnja za tretmane antitelima u SAD porasla je tokom leta posebno u državama kao što su Florida, Luizijana i Teksas gde hospitalizacije među nevakcinisanim pacijentima prete da preopterete zdravstveni sistem.

Glavni tretman antitelima koji se koristi u SAD je Regeneronov dualni koktel antitela. FDA je odobrila preparat Regenerona kao zaštitu za visoko rizične osobe protiv teškog oblika kovida-19.

Izvor: N1