Žiofre: Važan trenutak da se razmatraju reforme koje Srbiji predstoje

Sada je važan trenutak da se razmatraju sve važne reforme koje predstoje Srbiji i u kojima Skupština igra važnu ulogu, među kojima su ustavne reforme koje bi u obzir trebalo da uzmu i preporuke Venecijanske komisije, a odnose se na jačanje pravosuđa, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre u Skupštini Srbije, prenosi FoNet.

Emanuele Žiofre; Foto: MEI

On je na konferenciji za novinare održanoj povodom Izveštaja Evropske komisije (EK) o Srbiji naveo da je važna reforma izbornog procesa, i dodao da bi sve preporuke i mere utvrđene u okviru međustranačkog dijaloga i preporuke Kancelarija za demorkatske institucije i ljudska prava trebalo da se pretoče u zakon kako bi izborni proces bio “inkluzivan i participativan”.

Ocenio je da je Izveštaj EK o Srbiji alat, važan da bi se konstatovalo ono što je postignuto, ali i smernica za ono što je potrebno uraditi.

Naglasio je da je važno što će Izveštaj biti razmatran u plenumu Skupštine, s obzirom da je parlament ključan u sprovođenju reformi koje su pred Srbijom.

Dodao je da Izveštaj sadrži preporuke i komentare koji se direktno odnose na Narodnu skupštinu i naveo da je konstatovano smanjenje upotrebe hitnih procedura.

Ukazao je da Izveštaj navodi da je potrebna sistematičnija i odlučnija primena preporuka, posebno kada je reč o upotrebi “zapaljivog govora” u Skupštini.

Predsednica skupštinskog Odobra za evropske integracije Elvira Kovač rekla je da se na sednici tog odbora raspravljalo o Izveštaju i objasnila da je to urađeno tek danas, jer je Izveštaj “vrlo obiman i sadržajan” i da se do prošle nedelje čekalo da Izveštaj bude zvanično preveden na srpski.

Ona je rekla da je raduje što je krajem decembra 2020. godine prvi put i plenarnoj sednici Skupštini raspravljano o ocenama i preporukama Izveštaja, ali i o radu Skupštine i onome što u njenom radu može da se poboljša, “što je dobro prihvaćeno u EK”.

Najavila je da će zaključci Odbora za evropske integracije danas biti upućeni u skupštinsku proceduru i da će najranije za 15 dana ponovo biti održana sednica o Izveštaju.

Dodala je da članovi Odbora za evropske integracije žele da daju maksimalan doprinos kako bi se “odmrznuo” proces i prihvatile preporuke koje bi dovele do toga da se do kraja godine otvori jedan ili dva klastera.

Izvor: EWB