Višegradska grupa obeležila 30. godišnjicu

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da je uloga država Srednje Evrope da pomognu u zaštiti Evropske unije od „spoljnih napada“, ali i od „unutrašnjih tendencija za izgradnju imperije“, i da sačuvaju svoju nezavisnost.

On je to za poljske i mađarske medije izjavio danas, kada su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka proslavile 30 godina postojanja Višegradske grupe (V4), njihovog neformalnog tela za regionalnu političku i privrednu saradnju.
U dvorcu Vavel u Krakovu svečanom skupu čiji je domaćin bio poljski premijer Mateuš Moravjecki, prisustvovali su Orban, češki premijer Andrej Babiš, slovački Igor Matović i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Države V4 „svoj deo odgovornosti za budućnost Evrope zasnivaju“ na „hrišćanskim vrednostima“, napisao je Orban u tekstu za poljski portal Interia.pl i mađarski dnevnik Madjar Nemzet.

On je rekao da je uloga grupe da „brani (Evropu) od spoljnih napada i od unutrašnjih tendencija da se izgradi imperija, i sačuva nezavisnost naših država“.

Mađarska i Poljska važe za neposlušne članice EU i često ih kritikuju zbog političkog mešanja u pravosudje i slobodu medija.

Tokom svečanog sastanka, lideri će uz proslavu potpisati deklaraciju o saradnji u „sajber-sektoru“.

V4 je osnovana u februaru 1991. godine kada su tadašnji predsednici Poljske Leh Valensa, Čehoslovačke Vaclav Havel i Madjarske Jozef Antal potpisali u Višegradu, u Madjarskoj, izjavu o saradnji. Te četiri države su primljene u EU 2004. godine.

V4 ima rotirajuće predsedavanje od po 12 meseci. Poljska predsedava do 1. jula, kada će tu dužnost preuzeti Mađarska.

Autor: Beta

Izvor: Danas

Naslovna fotografija: Beta/AP