U EU otkriven šifrovani sistem za razmenu poruka, uhapšene 42 osobe

Policije u nekoliko zemalja Evropske unije otkrile su šifrovanu aplikaciju za razmenu poruka koju koriste kriminalne bande, saopštila je holandska policija i dodala da su 42 osobe uhapšene i da su otkrivene laboratorije za proizvodnju droge, lekova, novca i oružja.

EUROPOL, Foto: Evropska unija

Istražitelji su sproveli racije u Belgiji, Nemačkoj i Holandiji posle više od dve godine istrage, koja je počela u septembru 2020. i dovela do zatvaranja tajnog sistema za razmenu poruka Exlu Messenger.

Holandska policija je navela da su istražitelji ušli u podatke tih šifrovanih poruka koje koriste kriminalci i na taj način su mogli da čitaju njihove poruke u poslednjih nekoliko meseci.

U toj istrazi su učestvovale policije iz Francuske, Italije i Švedske, kao i Evropska policijska služba (Evropol) i Evropska agencija za pravosudnu saradnju – Evrodžast (Eurojust).

Policajci su pronašli dve laboratorije za drogu, postrojenje za preradu kokaina, kao i nekoliko kilograma droge, četiri miliona evra u gotovini, luksuzne predmete i oružje.

Aplikaciju Exlu Messenger je koristilo oko 3.000 ljudi, od kojih je oko 750 govorilo holandski. Ta aplikacija je bila instalirana na pametnim telefonima i koštala je 800 evra za šest meseci.

„Ta aplikacija je bila namenjena za razmenu poruka, fotografija, glasovnih poruka, onlajn ćaskanje i video zapise“, navela je holandska policija.

Izvor: N1

Foto: Evropska unija