Oštre reakcije nakon napada u skupštinskoj sali na KRIK i CRTA-u

Predstavnici Evropske unije, stranih ambasada, međunarodnih i organizacija civilnog društva danima upozoravaju da je novinarima KRIK-a ugrožena bezbednost. Napadi su započeli u tabloidima bliskim vladajućoj većini, a nastavljeni su u Narodnoj skupštini, gde su se na meti poslanika vlasti, osim novinara KRIK-a, našli i predstavnici nevladine organizacije CRTA.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović sa skupštinske govornice optužio je redakciju KRIK-a za pranje novca, neplaćanje poreza, dodajući da to nije medij, već kriminalno udruženje.

Nevladinu organizaciju CRTA-u Martinović je označio kao umešanu u „pokušaj državnog udara i ubistva predsednika“, a potom optužio programskog direktora Rašu Nedeljkova i direktorku Vukosavu Crnjanski da voze skupe automobile i žive u luksuznim stanovima, pritom rekavši u kom naselju živi Crnjanski i koji automobil vozi.

Predsedavajući u Skupštini nisu prekinuli, niti kaznili poslanika, a nisu reagovale ni druge državne institucije.

Posle serije napada prorežimskih tabloida i poslanika vladajuće SNS na istraživački portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u intervjuu za RTS zamolio poslanike naprednjaka da ne napadaju medije koji im se ne dopadaju, jer je to važno za demokratiju.

Vučić je rekao da ni on nije oduševljen radom tih organizacija, ali da nema pravo da zato vodi hajku protiv njih.

Ovakva izjava predsednika Srbije usledila je tek nakon što su međunarodne organizacije i strane ambasade u Srbiji osudile napad.

“Netačne izjave poslanika o CRTA-i i organizacijama civilnog društva izazivaju zabrinutost – organizacijama kao što je CRTA ne treba pretiti samo zato što zahtevaju odgovornost od svojih izabranih predstavnika”, oglasila se Američka ambasada na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, iako nije naveo od koga napadi dolaze, na svom Tviteru pružio je podršku nevladinoj organizaciji CRTA.

“Razgovarao sam sa direktorkom CRTE Vukosavom Crnjanski kako bih iskazao splidarnost i podršku nakon nedavnog napada. Civilno društvo ima važnu ulogu u informisanju i očuvanju odgovornosti. Potrebno je izuzetno poštovanje”, napisao je Sem Fabrici.

Snažna osuda napada iz EU

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji, o kojima će se ovog puta glasati na plenarnoj sednici. Amandmani koje su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih, između ostalog, kritikuju nedavne napade na portal KRIK i organizaciju CRTA.

Amandman koji su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih dopunjuje član 39, koji se osvrće na kampanje blaćenja u Narodnoj skupštini, oštrom osudom nedavnih napada na portal KRIK i organizaciju CRTA.

“(Evropski parlament) je zgrožen (appalled) nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika”, navodi se u ovom amandmanu

Autor: EWB

Izvor: EWB

Naslovna fotografija: parlament.gov.rs