Ministarstvo finansija: Pozitivne ocene Evropske komisije za Srbiju

U svojoj oceni Programa ekonomskih reformi Srbije od 2021. do 2023. godine, Evropska komisija (EK) pozitivno je ocenila postignute ekonomske rezultate, paket ekonomskih mera za prevazilaženje posledica pandemije kovida 19 i uspešan proces vakcinacije građana, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Predstavnici EK pohvalili su Srbiju za dobru i pravovremenu reakciju u vreme krize, što je pozitivno uticalo na poslovno okruženje i zaposlenost, navedeno je u saopštenju povodom učešća državnog sekretara u ministarstvu finansija Gojka Stanivukovića na sastanku Ekonomskog i finansijskog komiteta (EFC) u okviru godišnjeg multilateralnog ekonomskog i finansijskog dijaloga sa Evropskom unijom.

U tom dijalogu razmatraju se programi ekonomskih reformi za period 2021-2023. godina za Zapadni Balkan i Tursku.

U saopštenju se ističe da je tokom sastanka navedeno kako Srbija ima jedan od najboljih rezultata u regionu u oblasti privrednog rasta, dok su srpska preduzeća pokazala visok nivo otpornosti u odnosu na promene na tržištu tokom pandemije.

Srbija je, kako se navodi, pohvaljena i zbog ostvarenih rezultata u vakcinaciji stanovništva protiv kovida 19, što će, kako je ocenjeno, uticati na brži ekonomski oporavak.

Stanivuković je naveo da je, osim pomoći zdravstvu, proces vakcinacije ubrzan i da je do sada revakcinisano oko dva miliona građana, što će pozitivno uticati na domaću privredu.

Naglasio je i da digitalizacija privrede i državne uprave ostaje na listi prioriteta strukturnih reformi, zajedno sa daljom modernizacijom Poreske uprave, jačanjem naplate prihoda, kao i poboljšanje poslovnog okruženja uz obezbeđivanje održivog, energetski efikasnog i ekološki prihvatljivog privrednog rasta, koji će Srbiji omogućiti da ubrza svoj put ka Evropskoj uniji.

Autor: FoNet

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Ministarstvo finanasija