Lideri EU u Turskoj izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava

Lideri Evropske unije (EU) u poseti Turskoj radi oživljavanja bilateralnih odnosa, izrazili su danas predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u njegovoj zemlji.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je novinarima u Ankari posle sastanka s Erdoganom da mu je preneo „duboku zabrinutost“ EU zbog kršenja tih prava.

„Vladavina zakona i poštovanje osnovnih prava su suštinske vrednosti EU“, rekao je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izjavila je na istoj konferenciji da Turska mora da poštuje ljudska prava.

Ona je izrazila žaljenje zbog istupanja Turske iz Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ta konvencija je 2011. godine potpisana u Istanbulu.

„Duboko sam zabrinuta zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije. To je loš signal“, rekla je ona.

Lideri EU su međutim potvrdili da Turska ostaje „važan partner“ EU i podvukli njenu ulogu u prihvatanju izbeglica, posebno iz Sirije.

Posle godinu dana tenzija, turski zvaničnici pojačali su pozive na dijalog sa EU o rešavanju osetljivih pitanja. Među tim pitanjima su grčko-turski  spor u istočnom Mediteranu i uloga Turske u sukobima u Siriji, u Libiji i u Nagorno Karabahu.

Lideri EU zatražili su od Ankare „verodostojne gestove“ i „trajne napore“ i stavili Tursku „pod nadzor do juna“ kada je sledeći sastanak Unije.

Autor: Beta – AFP

Izvor: Danas

Naslovna fotografija: PublicDomainPictures / Pixabay