JEDNA OD NAJVEĆIH EVROPSKIH SILA KRITIKUJE EU: Premijer upozorio na greške iz prošlosti i odsustvo slobode članica

Poljski premijer, Mateuš Moravjecki izneo je svoju viziju budućnosti Evrope u govoru na Univerzitetu Hajdelberg u Nemačkoj, ističući ulogu suverenih nacionalnih država u odnosu na evropsku federaciju.

Mateusz Morawiecki, Foto: Evropska unija

Konzervativna poljska vlada je bila na prvoj liniji podrške Ukrajini protiv Rusije i uvek je bila pro-NATO nastrojena. Međutim, kada je u pitanju proces evropskih integracija, poljski premijer izrazio je sumnju u produbljivanje institucija EU.

Mateuš Moravjecki, poljski premijer,  održao je govor u prisustvu premijera Baden-Virtemberga Vinfrida Krečmana, gde je istakao ulogu suverenih nacionalnih država u „održavanju slobode nacija“.

Ništa neće bolje zaštititi slobodu nacija, njihovu kulturu, njihovu društvenu, ekonomsku, političku i vojnu bezbednost od nacionalnih država“, rekao je Moravjecki i dodao da su „drugi sistemi iluzorni ili utopistički”, upozoravajući na dalju federalizaciju EU.

Alternative Evropi suverenih nacionalnih država bile bi „tehnokratska utopija, koju neki u Briselu zamišljaju” ili „neoimperijalizam”, rekao je poljski premijer.

Govor Moravjeckog je povezan sa drugim govorima o budućnosti EU koje su nedavno imali i drugi lideri EU, kao što su nemački kancelar Olaf Šolc u Pragu u avgustu 2022. i francuski predsednik, Emanuel Makrona u govoru na Sorboni na početku svog prvog mandata 2017.

Šolc je u svom obraćanju u Pragu rekao da sporazumi EU nisu „utisnuti u kamen” i da proširenje EU treba da dođe sa reformama.

Nemačka se zalaže za odustajanje od principa jednoglasnog Sistema glasanja u pitanjima spoljnih poslova i poreske politike. To je čak bio uslov da Berlin pristane na pristupanje novih država članica, ali to nailazi na poseban otpor Poljske.

Ako pojedinačne nacije Evropske unije nastoje da dominiraju nad drugima, Evropa bi mogla postati žrtva istih grešaka iz prošlosti“, upozorio je Moravjecki u Hajdelbergu, rekavši da će njegov „proevropeizam” biti izražen kroz njegovu podršku proširenju EU, ne dalja centralizacija.

Moravjecki je u svom govoru takođe oštro kritikovao Evropsku komisiju, koja je nedavno najavila da će tužiti Poljsku zbog dve presude Ustavnog suda za koje Komisija kaže da osporavaju primat principa prava EU.

„Udarati druge bičem ‘evropskih vrednosti’ bez slaganja oko njihove definicije ili razumevanja koje promene moraju da učine određene zemlje je samodestruktivno za Evropsku uniju”, rekao je Moravjecki.

„Da li zaista želimo panevropsku kosmopolitsku elitu sa ogromnom moći, ali bez izbornog mandata?” upitao je on.

Moravjecki je ponovio zahtev Poljske za reparacije iz Drugog svetskog rata od Nemačke.

„Ne želim da se zadržavam na ovom pitanju, ali ne mogu da ga previdim”, rekao je Moravjecki.

Poljska nikada nije dobila reparaciju od Nemačke za zločine u Drugom svetskom ratu, za uništenje, ukradenu imovinu i blago nacionalne kulture“, dodao je.

„Kompenzacija je potrebna za pomirenje počinilaca i žrtava. U ovom ključnom trenutku u istoriji Evrope potrebno nam je pomirenje jer se suočavamo sa ogromnim zajedničkim izazovima”, rekao je on.

Nemačka vlada je u prethodnim izjavama rekla da ne vidi nikakvu pravnu osnovu za reparaciju Poljske i smatra da je stvar zatvorena.

Izvor: EURACTIV SRBIJA