Fon Kramon: Veoma nam je važno kako će se razvijati dijalog u Srbiji

Ako se stranke dogovore oko nečega, vlada treba da primeni sve delove, a ne samo one delove koji su za njih tehnički i politički laki za sprovođenje, jer u tom slučaju čitav dijalog ne bi imao smisla, ocenila je poslanica stranke Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon-Taubadel.

Fon Kramon-Taubadel rekla je da je njena grupa u bliskom kontaktu sa Evropskom narodnom strankom i Socijaldemokratama, a takođe i lično sa Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon kada je u pitanju međustranački dijalog u Srbiji.

Za mene i za našu parlamentarnu grupu veoma je važno kako će se razvijati međustranački dijalog. Fajon i Bilčik imaju jasan mandat za vođenje dijaloga, ukazala je.

„U okviru Evropskog parlamenta ove uloge se dele među grupama, tako da sam lično uključena u sličan dijalog u Gruziji, ali to ne znači da ne pratim srpski dijalog i nemam jasna očekivanja“, naglasila je Fon Kramon-Taubadel.

Zeleni žele da budu sigurni da postoji jasan vremenski okvir i transparentna merila vezana za to šta bi trebalo postići međupartijskim dijalogom, rekla je ona za European Western Balkans.

Ona je dodala da bi želeli da znaju kada će početi zvanični razgovori i ko će sa srpske strane učestvovati u dijalogu.

„Koje stranke, akteri i koji entiteti? Šta je potrebno učiniti da bi jedna stranka bila pozvana? Ono što je presudno iz naše perspektive biće postavljanje pravila sprovođenja i praćenja već u ovoj fazi“, istakla je Fon Kramon-Taubadel.

Na vladajućoj koaliciji i opozicionim strankama je da odluče da li zaista žele da se uključe u takav dijalog, ali upuštati se u njega, a zatim ga ne uzimati za ozbiljno, zaista nema smisla, zaključila je ona.

Portal EWB je podsetio da je grupa „Obnovimo Evropu (Renew Europe / ALDE)“ zatražila da i oni imaju člana misije u Srbiji, ali je šef Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister taj zahtev odbio.

Autor: FoNet

Izvor: N1

Naslovna fotografija: N1