Evropski parlament obeležava 20 godina evra

Parlament je u ponedeljak, na otvaranju plenarne sednice u Strazburu, obeležio 20. godišnjicu puštanja u opticaj prvih novčanica i kovanica evra.

Roberta Metsola, Kristin Lagard, Paolo Đentiloni i Irene Tinagli; Foto: EP

Otvarajući ceremoniju, predsednica EP Roberta Metsola rekla je da je evro „zaista bio jedno od najvećih dostignuća EU, o čemu svedoči nedavno istraživanje Evrobarometra koje pokazuje da 78 odsto ljudi kaže da je to ’dobra stvar‘“.

„Evro se odnosi na evropske integracije, jedinstvo, stabilnost, identitet, solidarnost. To je pravo u našim džepovima kao opipljiva priča o uspehu“, dodala je Metsola.

Predsednica ECB Kristin Lagard rekla je: „Evro je učinio živote Evropljana jednostavnijim i doneo opipljive ekonomske koristi. Omogućio je procvat trgovine, podržao slobodno kretanje ljudi, roba i usluga i omogućio građanima da rade, studiraju i putuju u 19 država članica bez potrebe za razmenom valuta. Ujedinila nas je preko granica, jezika i kultura. Deljenje valute je više od jednostavnog korišćenja istog sredstva plaćanja; to je deo zajedničkog poduhvata.”

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je: „Mi slavimo jedan od naših najuspešnijih poduhvata. Ali ekonomska i monetarna unija još uvek mora da se završi postizanjem bankarske unije i unije tržišta kapitala, i poboljšanjem našeg ekonomskog upravljanja. Postoji prostor da se poveća uloga evra.”

Irene Tinagli, predsednica Odbora za ekonomska i monetarna pitanja EP, pohvalila je evro zbog njegove stabilizacijske uloge u poslednje dve decenije. „Bez evra bismo pričali sasvim različite priče. Evro je bio najbolja investicija koju smo mogli da napravimo da obezbedimo stabilno okruženje. Ova investicija nam je omogućila da prevaziđemo ozbiljne poteškoće.” Gospođa Tinagli je takođe rekla da je evro mogao još više da ispuni svoje ciljeve da je ekonomska i monetarna unija završena.

Izvor: Evropski parlament