EU: Rastu tenzije sa Rusijom, veoma opasna situacija na granici Ukrajine

Evropska unija (EU) je izrazila žaljenje zbog porasta tenzija sa Rusijom, uz ocenu da je situacija na granici sa Ukrajinom “veoma opasna” i da je Moskva “odgovorna” za zdravstveno stanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

„Odnosi sa Rusijom se ne poboljšavaju. Naprotiv, tenzije rastu u raznim oblastima“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, uoči onlajn sastanka ministara spoljnih poslova Unije.

Moskva je poručila da su vojnici i naoružanje upućeni na granicu s Ukrajinom zato što je dobila saznanja da je Kijev rešio da „etnički očisti“ Donbas i Lugansk, oblasti u kojima živi ruski narod.

Borel je govorio i o proterivanju diplomata između Moskve i Praga, kao i o „veoma zabrinjavajućem“ zdravstvenom stanju Navaljnog, koji štrajkuje glađu u zatvoru.

Kao odgovor na subotnje proterivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu, Rusija je proglasila sinoć za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi i dala im 25 sati da napuste Rusiju.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

Autor: Beta

Izvor: N1

Ilustracija: Amber Clay / Pixabay