EU: Radimo na rešavanju situacije, zahtev obema stranama – smanjite tenzije

“Pozivamo obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među njima, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice”, poručio je portparol EU Peter Stano za Gazeta Express.

Kosovska vlada uvela je u ponedeljak meru reciprociteta za srpske registarske tablice, što je dovelo do protesta i blokade puta nedaleko od dva prelaza na Severu Kosova – Jarinja i Brnjaka, koja i danas traje.

Portparol EU Peter Stano kazao je danas za Gazeta Express da EU prati situaciju na terenu, te ponovio zahtev stranama – da odmah smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih akcija.

„Već smo juče rekli da je sloboda kretanja kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da će Kosovo i Srbija promovisati slobodu kretanja u regionu. Nastavljamo sa stalnim praćenjem situacije na terenu i pozivamo obe strane da pokažu uzdržanost – uzdrže se od daljih jednostranih akcija i odmah smanje tenzije. Aktivno radimo na rešavanju situacije na svim nivoima“, kazao je Stano, a prenosi portal KoSSev.

Beogradu i Prištini poručio je ujedno da EU očekuje od njih da se pitanjem registarskih tablica pozabave u sklopu dijaloga.

„Pozivamo obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među njima, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice. Spremni smo da u svakom trenutku budemo domaćini sastanka u Briselu“, rekao je.

Stano je ujedno kazao da je visoki zvaničnik EU Žozep Borelj razgovarao sinoć sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije.

Potvrdio je da je Lajčak i dalje u Beogradu, gde nastavlja da radi sa stranama.

Juče se oglasio i Lajčak iz Beograda, odakle je poručio da je neophodna deeskalacija situacije, te da je zabrinut.

Predsednik Srbije se takođe obratio javnosti, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kada je saopštio da je odbio predlog Kvinta+EU koju mu je iznet juče i danas upravo tokom sastanka prvo sa Lajčakom, a potom sa Kvintom, jer, kako je kazao, neće da dozvoli, poniženje Srbije.

Izvor: N1