EU pregovarači postigli dogovor o evropskom zakonu o klimi

Pregovarači EU postigli su juče dogovor o evropskom zakonu o klimi, tako da će Unija na klimatski samit kome su domaćin SAD kasnije ove nedelje otići sa sporazumom o klimatskim ciljevima za 2030, prenosi Danas.

Posle 14 sati pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i članica EU postigli su sporazum kojim se potvrdjuje i posvećenost Unije postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Kao što se očekivalo, oko ciljeva za 2030. se vodila najveća politička bitka ali je na kraju postignut sporazum o smanjenju neto emisije gasova sa efektima staklene bašte za „najmanje 55 odsto“ u poređenju sa nivoom iz 1990. Time će taj cilj postati i zakonska obaveza za EU i članice.

Parlament je ranije glasao da cilj bude 60 a ne 55 odsto ali je pristao na novi cilj jer su članice ponudile ustupak pristavši da se ograniči doprinos ugljenika od upotrebe zemljišta, poljoprivrede i šumarstva.

Povinujući se zahtevima evroparlamentaraca, EU pregovarači su, preneo je EURACTIV.com, takođe odlučili da osnuju nezavisno naučno telo – Evropski naučni savetodavni odbor, koji će savetovati kreatore politike o usklađivanju EU politika sa ciljem klimatske neutralnosti.

„Naše političko opredeljenje da postanemo prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. sada je takodje zakonska obaveza“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šef pregovora Pasal Kanfin, evroposlanik liberala, rekao je da je kompromis bio nužan ali i istakao da će za devet godina po pitanju klime biti uradjeno dva i po puta više nego u poslednjih deset godina.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor Frans Timermans rekao je da će zakon o klimi „oblikovati zeleni oporavak EU i obezbediti socijalno pravednu zelenu tranziciju“.

Sporazum koji su postigli EU pregovarači sada treba da odobre članice i Evropski parlament.

Kako prenosi AP, i SAD se spremaju da objave nove ciljeve za smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte za period do 2030.

SAD su drugi po veličini zagađivač u svetu posle Kine.

Izvor: twitter / Ursula von der Leyen

Autor: Beta

Izvor: Danas