EU od juna počinje sa primenom digitalnih potvrda za putovanja, uključen i Zapadni Balkan

Evropska unija (EU) planira da od juna počne sa primenom digitalnih potvrda za putovanja, a otvorena je mogućnost da i građani trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan budu snabdevani sa ovim dokumentom prilikom putovanja.

Portparol Evropske komisije (EK) Kristijan Vigand je međutim naglasio da su i dalje zabranjena neesencijalna putovanja građana trećih zemlaja u EU, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Oni koji mogu trenutno da putuju moćiće i da dobiju zelenu digitalnu potvrdu tako što će je zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljaući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalnu potvrdu“, izjavio je Vigand.

Digitalne potvrde koju uvodi EU će sadržati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela.

Međutim, u Evropskoj komisiji tvrde da će uskoro postojati i opcija kojom će građanima trećih zemlja moći da se priznaju potvrde o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja ovih dokumenata sa evropskim zahtevima.

„Time će se praktično potvrde trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalne zelene potvrde koje izdaje EU“, naveo je Vigand.

On je objasnio da će se s ciljem izbegavanja restrikcija putovanja, unutar EU izdavaiti digitalne potvrde koje se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agncije za lekove, a da je na zemljama članicama da individualno odluče da li će prihvatiti i vakcine drugih proizvođača.

Autor: FoNet

Izvor: Danas

Ilustracija: Element5 Digital / Pexels